Πολιτική ευπρέπεια

 Είναι κοινή διαπίστωση ότι τελευταία ο πολιτικός διάλογος έχει υποβαθμισθεί και πολλάκις διανθίζεται από άσεμνες και προσβλητικές εκφράσεις [Βλ. το παραχέσ@τε, π@π@ριές, προδότη, γαιδούρι, κλπ] τόσο εντός της Βουλής όσο και στις τηλεοπτικές συζητήσεις.

Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το να γίνονται αντιπαθητικοί και ασήμαντοι οι βουλευτές οι οποίοι δεν χαίρουν πλέον του απαιτούμενου σεβασμού ενώ και τα κόμματα που εκπροσωπούν μόνον ζημία υφίστανται.

 


Του Δημήτριου Λ & Π Λαμπράκη*

Τούτο ας το αντιληφθούν οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων και ας απαιτήσουν από τους εκλεκτούς τους, να είναι ευπρεπείς, διότι η ευγένεια υποχρεώνει. Πρέπει επιτέλους ο πολιτικός να κατορθώσει να συμφιλιώσει την μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του με την μικρή ιδέα που έχει για τους άλλους.

Περαιτέρω πολιτική ευπρέπεια αποτελεί και το γεγονός της αποδοχής και αναγνώρισης τόσο του σωστού όσο και του εσφαλμένου.

Δεν είναι λογικό, χάριν κομματικών συμφερόντων και μόνον, να αγωνίζεσαι, μία ζωή, να προσφέρεις σε έναν πεινασμένο φτωχό μισό καρβέλι ψωμί και όταν κάποιος άλλος του προσφέρει ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί εσύ να το χαρακτηρίζεις αποτυχία ή να φοβάσαι να συμπράξεις στο επίπεδο της διεκδίκησης ενός δικαίου αιτήματος που θα κάμει καλύτερη την ζωή των συμπολιτών σου μόνον και μόνον επειδή μιλάτε άλλη πολιτική γλώσσα.

Δεν είναι τίμιο να υπερασπίζεσαι την αποτυχία ή να υποβαθμίζεις την επιτυχία ενώ είναι πολύ πιο ευπρεπές να αναλαμβάνεις την ευθύνη που σου αναλογεί, να αναγνωρίζεις την ανεπάρκειά σου, να ζητάς συγνώμη, να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να ξαναπροσπαθείς.

Χρόνια Πολλά για το Πάσχα του καλοκαιριού σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες όπου και να κτυπά η καρδιά τους και η Παναγία να βοηθά τον τόπο μας και τα παιδιά μας.

*Δικηγόρος Αρτας

Πηγή: kritipress.gr