Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλοι οι ηγέτες θέλουν να παρευρεθούν στην κηδεία της εκτός του Πούτιν

Ηγέτες και μονάρχες από όλο τον κόσμο θα παρευρεθούν στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, κάποιοι έχουν επιβεβαιώσει, ήδη, την παρουσία στο τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κηδεία, η οποία αναμένεται να γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου στην ίδια εκκλησία όπου στέφθηκε η βασίλισσα το 1953, θα προσελκύσει προέδρους, πρωθυπουργούς, βασιλιάδες και βασίλισσες καθώς και τεράστια πλήθη από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στο μήνυμά του περιέγραψε τη βασίλισσα ως «μια σταθερή παρουσία και μια πηγή παρηγοριάς και υπερηφάνειας για γενιές Βρετανών», επιβεβαίωσε ότι θα είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών που θα αποτίσουν αυτοπροσώπος φόρο τιμής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επίσης δηλώσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει. Είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι γνώριζε τη βασίλισσα και την είχε συναντήσει δύο φορές στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. «Αν βρούμε την ευκαιρία θα θέλαμε να είμαστε παρόντες σε αυτή την τελετή», είπε.

Μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, από χώρες όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, θα ταξιδέψουν επίσης για την κηδεία της Βασίλισσας.

Τουλάχιστον ένας αρχηγός, ωστόσο, θα δηλώσει ηχηρά την απουσία του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας έχουν πληγεί σοβαρά από την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον βασιλιά Κάρολο.

 
«Για πολλές δεκαετίες η Ελισάβετ Β’ απολάμβανε δικαιωματικά την αγάπη και το σεβασμό των υπηκόων της, καθώς και την εξουσία στην παγκόσμια σκηνή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. «Οι Ρώσοι τη σεβάστηκαν για τη σοφία της», αλλά η παρουσία του Πούτιν στην κηδεία «δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι σήμερα για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων για τη βασίλισσα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα η παρουσία του στην κηδεία.

Την ίδια ώρα, ο Μπομπ Μπρόντχερστ, πρώην διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, είπε ότι η κηδεία θα συνεπαγόταν σχεδόν σίγουρα τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας που έχει παρατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι από 8.000 καλεσμένοι βρέθηκαν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ για τη στέψη της Βασίλισσας τον Ιούνιο του 1953, την πρώτη φορά που μεταδόθηκε τηλεοπτικά η στέψη ενός νέου μονάρχη.

madata.gr