Τύρναβος: Στους δρόμους οι αμπελουργοί – Ζητούν αναπλήρωση του εισοδήματος

Συλλαλητήριο με τρακτέρ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι αμπελουργοί στον Τύρναβο, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, απαιτώντας την αναπλήρωση του εισοδήματός τους, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής , που προκάλεσε ο περονόσπορος στο αμπέλι.

Την απόφαση για τις κινητοποιήσεις πήραν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων, συνεταιρισμών και μεμονωμένοι παραγωγοί αμπελοοινικών προϊόντων, που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε στις 19 Νοεμβρίου στον Τύρναβο με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου είχαν ως συνέπεια τα αμπέλια σε πολλές περιοχές να προσβληθούν από περονόσπορο με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μείωση της παραγωγής, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμη και στο 50%.

Οι προσβολές από περονόσπορο είχαν ως αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμη και στο 50%

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των αγροτών βρίσκεται και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε – όπως επισημαίνουν – να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ποιες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται

Επίσης, στις 3 Δεκεμβρίου προγραμματίζονται κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας που παράγονται αμπελοοινικά προϊόντα.

Ανάλογες θεματικές συσκέψεις για αγροτικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζημιές θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου στην Αγιά για τα μήλα-κάστανα-αμύγδαλα και στις 26 Νοεμβρίου στην Αταλάντη για την ακαρπία στην ελιά.

Το επόμενο «ραντεβού» των αγροτών είναι η πανελλαδική σύσκεψη, που διοργανώνουν για τις 10 Δεκεμβρίου στην Λάρισα και στην οποία αναμένεται να αποφασιστούν κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πηγή: in.gr

Φωτογραφία αρχείου