Τι θέλει να πει ο ποιητής; Η δήλωση του Τσίπρα για τα Σκόπια που προκαλεί ερωτηματικά

 Την αισιοδοξία του ότι μέχρι την άνοιξη του 2020 η  ΠΓΔΜ θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας  μάλιστα απάντησε στον Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τα όσα είπε σήμερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σχετικά με την «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα εντός και εκτός συνόρων.

Συγκεκριμένα είπε: «Άκουσα και εγώ τις δηλώσεις Ζάεφ. Αν εννοεί ότι μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται βάσει της συμφωνίας, αυτό είναι απολύτως σωστό. Όπως και εμείς έχουμε το δικαίωμα να τους αποκαλούμε Σλαβομακεδόνες ή όπως αλλιώς έχει καθιερωθεί στην καθομιλουμένη.

Αλλά το πιο σημαντικό της συμφωνίας είναι ότι παραδέχονται ξεκάθαρα ότι είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν καμία διεκδίκηση στην ελληνική ιστορία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.Διεθνώς όμως βάσει της συμφωνίας και των προβλέψεών της για την ιθαγένεια του γειτονικού κράτους, οι κάτοικοι του οποίου μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν στις ταυτότητές τους τον όρο ‘Μακεδόνες’, τώρα θα υπάρχει στις ταυτότητές τους ο όρος «Μακεδόνες – Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Θυμίζουμε ότι ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην DW είπε:«Παραμένω εξαιρετικά αφοσιωμένος στον σκοπό. Με όλα τα διαθέσιμα επιχειρήματα θα παρουσιάσω και θα αποδείξω ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ιστορική και ότι η ημερομηνία που μας δόθηκε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν κάτι που αξίζαμε πλήρως και θα υλοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. (…)

Με όλες μου τις δυνάμεις παραμένω σταθερά και απόλυτα αφοσιωμένος στο να αποδείξω το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα επιλύει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, το οποίο απέτρεπε την εξέλιξή μας από την ανεξαρτησία μας (28 χρόνια πριν). Λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση. Οι πολιτικοί παράγοντες που δεν μπορούν να το δουν αυτό, δημιουργούν νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το χρειάζεται πλέον αυτό».

Πηγή: kritipress.gr