Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στους τρόπους ενίσχυσης των μηχανισμών διαφάνειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και γενικά των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, καθώς και της εμβάθυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στη Συνέλευση και τη Βουλή των Ελλήνων, επικεντρώθηκε η συνάντηση εργασίας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Αθανασίου, με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βόιτσεκ Σαβίτσκι. Ο κ. Αθανασίου, που βρίσκεται στο Στρασβούργο προσκεκλημένος του κ. Σαβίτσκι, ανέφερε το παράδειγμα της πρόσφατης υιοθέτησης από τη Βουλή των Ελλήνων, για πρώτη φορά, ενός Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαβίτσκι επισήμανε ότι η Συνέλευση, ως διεθνές σώμα, έχει την υποχρέωση να θεσπίσει η ίδια πάγιες διαδικασίες για τη διερεύνηση τυχόν καταγγελιών για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ή διαφθορά στο πλαίσιο της λειτουργίας της. Οι δύο Γενικοί Γραμματείς συμφώνησαν στην ανάγκη να μη μένει καμία υποψία για παράτυπη ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά μελών της Συνέλευσης ή των κοινοβουλίων, ιδίως σε μια εποχή όπου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περνούν κρίση αξιοπιστίας και νομιμοποίησης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, συνοδευόμενος από την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, απηύθυνε πρόσκληση στον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διοργάνωση συνεδριάσεων Επιτροπών της Συνέλευσης στην Ελλάδα, δυνατότητα που παρέχεται από τον Κανονισμό της Συνέλευσης. Ο κ. Σαβίτσκι δέχθηκε με χαρά την πρόσκληση και δήλωσε την προθυμία της Συνέλευσης να αναπτύξει ακόμα στενότερες σχέσεις συνεργασίας με τη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρώπης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Πηγή: typoskritis.gr