Σκοπιανό – Ζάεφ: Συμφωνία για το ονοματολογικό από μέρα σε μέρα

 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, πως η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί «από μέρα σε μέρα» (anytime soon).

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα, ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι το τηλέφωνο από την πλευρά των Σκοπίων θα γίνει, αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία.

«Μια βιώσιμη συμφωνία για το ονοματολογικό είναι πολύ πιο σημαντική από μια προθεσμία» αναφέρει από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ανακοίνωσή του. «Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση αποδεκτή από αμφότερα τα μέρη υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε διοριών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας» τονίζεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σκοπίων «υπάρχει καλή θέληση και σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τις βασικές παραμέτρους της επιτευχθείσας πολιτικής κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών».

«Η ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βεβιασμέν» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για την επίλυση του ονοματολογικού επισήμανε νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με την ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ

«Η καλή διάθεση αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του είδους, είναι απαραίτητο η καλή θέληση να μεταφερθεί από τις ομάδες εργασίας σε ένα κείμενο μιας συνθήκης, το οποίο θα αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τις βασικές παραμέτρους της επιτευχθείσας πολιτικής κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

»Η ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βεβιασμένα. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης αποδεκτής από αμφότερα τα μέρη υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε διοριών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

skai