Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι

 Η προκαταρκτική έρευνα εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς – Ποιοι κατέθεσαν, ποιοι θα διαβούν το κατώφλι της Εισαγγελίας

Τους ποινικά υπευθύνους για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς και την τραγική εξέλιξή της που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, αναζητεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατόπιν εντολής της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Η προκαταρκτική έρευνα, πάντως, υπό την εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ειδικότερα, χθες κατέθεσε ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, ενώ σήμερα έχει κληθεί προς κατάθεση ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Ο κ. Μπουρνούς, σε δηλώσεις του (ΑΝΤ1) την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι παρότι αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα τον κίνδυνο, δεν ήταν στην αρμοδιότητά του να διατάξει εκκένωση της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν δόθηκε ποτέ τέτοια εντολή από τους αρμοδίους, αν και όπως εκτίμησε θα ήταν πολύ δύσκολο να αποτραπεί η τραγωδία, καθώς η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Μαρτυρική κατάθεση στην εισαγγελέα έδωσε την περασμένη Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης σφοδρής κριτικής για τους χειρισμούς του την ώρα της κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπάκης υποστήριξε ότι ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και προσκόμισε και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, απορρίπτοντας τα όσα του αποδίδονται περί ολιγωρίας και κακών χειρισμών.

Τις επόμενες ημέρες μαρτυρική κατάθεση αναμένεται να δώσουν στην εισαγγελέα οι επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ ήδη η κ. Γνεσούλη έχει ορίσει ανεξάρτητο πραγματογνώμονα –πυραγό– προκειμένου να διαλευκάνει τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ζήτησε και την άμεση περαίωση της αυτοψίας από την αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής. Εν τω μεταξύ, χθες, κατετέθη η πρώτη μηνυτήρια αναφορά από πολίτη για την τραγωδία, ενώ προσεχώς αναμένεται μπαράζ μηνύσεων και αγωγών από συγγενείς θυμάτων, οι οποίοι ήδη προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τον διορισμό πραγματογνωμόνων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες της τραγωδίας και οι ευθύνες των αρμοδίων.

Ως προς τη μηνυτήρια αναφορά, συγκεκριμένα κατετέθη στην Εισαγγελία Εφετών από τον απόστρατο πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη, ο οποίος ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών και της ανάθεσης της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή. Η αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου αρμόδιου υπουργού, υφυπουργού, αιρετών κ.λπ. αλλά και συμμετόχων και εμπλεκομένων, υπηρεσιακών και μη, παραγόντων.

Πηγή: kritipress.gr