Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τους αντιεμβολιαστές

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο χτύπησε καμπανάκι για τα περιστατικά  όπου  γονείς μήνυσαν εκπαιδευτικούς, επιδιώκοντας ουσιαστικά να μπουν τα παιδιά τους στο σχολεία χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες (μάσκες, self test). Ανάλογα περιστατικά αντιμετωπίζουν και γιατροί, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητές της πανδημίας.

Τα κέντρα και τα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από το αντιεμβολιαστικό κίνημα αναζητά η κυβέρνηση καθώς οι μαζικές μηνύσεις προς τους εκπαιδευτικούς όπως και το υλικό που διακινείται στο διαδίκτυο δείχνουν ότι οι αντιδράσεις των αρνητών δεν είναι και τόσο αθώες. 

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση αναζητά τρόπους με τους οποίους θα προστατέψει τους εκπαιδευτικούς που κάνουν την δουλειά τους και δέχονται βροχή από μηνύσεις από αρνητές γονείς. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται και αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση στον ποινικό κώδικα.

Πιο συγκεκριμένα θα προβλέπεται εξαίρεση του αυτοφώρου για τις επιθέσεις αυτές, ενώ σε περιστατικά προπηλακισμού θα παρεμβαίνει η αστυνομία. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και εγκύκλιος από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. 
Εν τω μεταξύ η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στα παιδιά έχει κινητοποιήσει την αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία φοβάται ότι με την αλλαγή του καιρού και καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα φαίνεται να μην περπατάει η χώρα μπορεί να βρεθεί και πάλι σε έκτακτη ανάγκη.

Στην Βόρεια Ελλάδα έκλεισαν τα πρώτα τμήματα στα σχολεία γεγονός που σημαίνει ότι νοσούν τα περισσότερα από τα μισά παιδιά της τάξης . Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των ειδικών ένα στα τρία κρούσματα κορονοϊού είναι παιδιά.

Το πρωτόκολλο 50+1 των εντοπισμένων κρουσμάτων σε μια τάξη για να κλείσει, το οποίο υπερασπίζεται από την πρώτη στιγμή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως φαίνεται να μπαίνει υπό αμφισβήτηση από τους ειδικούς.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, λέγοντας ότι το κλείσιμο ενός τμήματος αν μολυνθούν πάνω από τους μισούς μαθητές- είναι υπό σκέψη.

Πάντως η υπουργός Παιδείας δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε βήμα καθώς στην κυβέρνηση μετρούν το πολιτικό κόστος που θα είχε μια τέτοια ενέργεια την στιγμή μάλιστα που το υπουργείο Παιδείας ούτε φέτος δεν υλοποίησε καμία από τις προτάσεις της ΟΛΜΕ.

 
Σε συνέντευξη, η Νίκη Κεραμέως, επέμεινε ότι «τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, όλα πληρωμένα από το Κράτος», όπως περιγράφεται το πρωτόκολλο λειτουργίας. Έκανε μάλιστα λόγο για «δαπανηρή επιλογή» που έγινε «για να προστατεύσουμε τους μαθητές».

«Πέρυσι σε περίπτωση κρούσματος έκλεινε ένα τμήμα για να περιοριστεί η διασπορά στο σπίτι» ανέφερε η υπουργός Παιδείας ενώ τώρα, πρόσθεσε, οι γονείς και οι παππούδες είναι εμβολιασμένοι ή αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι για τα παιδιά που νοσούν από κορονοϊό δεν θα υπάρχει η διευκόλυνση της τηλεκπαίδευση επισημαίνοντας ωστόσο ότι όταν ένα παιδί βρίσκεται σε καραντίνα, προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ζήτησε την κατάργηση της ρύθμισης για το 50%+1 νοσούντων μαθητών και έδωσε έμφαση σε όσα είπε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.«Σήμερα ο προβληματισμός για το 50%+1 τέθηκε δημόσια από μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Φίλη, αλίμονο, αυτό θα το θεωρούσε… πλήγμα του «κύρους» της, αλλά τους ειδικούς επιστήμονες» ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

 

topontiki.gr