Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης ολοκληρώνονται οι online πρεμιέρες του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου

Λειψία, 1734: ο Johann Sebastian Bach γράφει για τον λουθηρανικό εορτασμό της Γέννησης, το αριστουργηματικό Ορατόριο των Χριστουγέννων (BWV 248), έργο χορωδιακό με τη συμμετοχή σολίστ και τη συνοδεία ορχήστρας.

Παρά το θρησκευτικό του περιεχόμενο, στις έξι αυτοτελείς καντάτες, από τις οποίες αποτελείται το Ορατόριο, ο J.S. Bach ενσωμάτωσε πολυάριθμα στοιχεία από προηγούμενες κοσμικές καντάτες που ο ίδιος είχε συνθέσει.
Αισιοδοξία, φως, λαμπρότητα και μουσικός πλούτος χαρακτηρίζουν συνθετικά το έργο, στο οποίο ο μεγάλος Κάντορας, επιδεικνύει τη συνθετική του δεινότητα στο είδος της παρωδίας, στο οποίο παλαιότερες μελωδικές γραμμές απεκδύονται τον κοσμικό τους χαρακτήρα εμπλουτίζοντας ένα μουσικό παλίμψηστο, ικανό να αφηγηθεί την ιστορία της Γέννησης του Θεανθρώπου.

Το Σάββατο, 30 Μαΐου 2020, στις 20:00, παρακολουθήστε στην τελευταία διαδικτυακή προβολή του ΠΣΚΗ, αποσπάσματα από την πρώτη και την δεύτερη καντάτα του λαμπερού Ορατορίου των Χριστουγέννων του J.S.
Bach, από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου
(ΣΟΝΚΔΗ) σε σύμπραξη με τη Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου σε διεύθυνση Λένας Χατζηγεωργίου και τη Φωνωδία σε διεύθυνση Ιωάννη Ιδομενέως. Σολίστ, η διακεκριμένη Ελληνίδα μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα. Το πολυπληθές μουσικό σύνολο διευθύνει ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης.
Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΣΟΝΚΔΗ δόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2019, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» του ΠΣΚΗ, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου Συμφωνική και Χορωδιακή Μουσική, 2019/20.

Η συναυλία θα μεταδοθεί από το κανάλι του ΠΣΚΗ στο YouTube καθώς και από την ιστοσελίδα www.cccc.gr. Υπενθυμίζεται ότι στο κανάλι του ΠΣΚΗ στο YouTube έχουν ήδη αναρτηθεί:
• Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ
• Το ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά
• Η συναυλία Savina Yannatou in Cretan Mode από το Jazz in Progress –
Heraklion Jazz Festival
• Η συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης
• Η συναυλία «Μουσικές Διαδρομές στο Λαβύρινθο V – Με αφετηρία στην Κρήτη…»
• Το μιούζικαλ «The Beatles: Love me Do!»
• Η συναυλία «Από την Δύση στην Ανατολή»
• Η συναυλία «Stavros Lantsias Quartet ft. Andreas Polyzogopoulos» από
το Jazz in Progress – Heraklion Jazz Festival
• Το ρεσιτάλ πιάνου «Η 9η του Μπετόβεν… αλλιώς!»
• Η συναυλία «Μουσικές Διαδρομές στον Λαβύρινθο Ι»
• Το ρεσιτάλ «…ένα όνειρο με παγίδεψε…»

Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, ευχαριστεί θερμά τους καλλιτέχνες και όλους τους συντελεστές για την ευγενική χορηγία και τη συγκατάθεσή τους, για τη διαδικτυακή μετάδοση της συναυλίας, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης του Covid 19.

Πηγή: kritipress.gr