Κορυφαία πόλη στον κόσμο που αξίζει να ζεις η Βιέννη – Στην 72η θέση η Αθήνα

  Η Βιέννη είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Χάρη στον περιορισμό των τρομοκρατικών απειλών και της μείωσης των δεικτών εγκληματικότητας η πρωτεύουσα της Αυστρίας κατέκτησε για το 2018 την αξιοζήλευτη πρωτιά εκτοπίζοντας απο την κορυφή την Μελβούρνη, που κρατούσε σταθερά τα ηνία τα επτά προηγούμενα χρόνια.

H Μελβούρνη κρατούσε επί επτά συναπτά έτη τα ηνία (Φωτογραφία: Wikipedia) H Μελβούρνη κρατούσε επί επτά συναπτά έτη τα ηνία (Φωτογραφία: Wikipedia)

Στον κατάλογο των 140 πόλεων με την καλύτερη ποιότητα ζωής, που καταρτίζει κάθε χρόνο ο Economist (The Economist Intelligence Unit) λαμβάνοντας υπόψιν το περιβάλλον, την ασφάλεια, τις υποδομές, την εκπαίδευση, την σταθερότητα, τις υπηρεσίες υγείας και τον πολιτισμό, η Αθήνα φιγουράρει σχεδόν στη μέση, για την ακρίβεια στην 72η θέση, ενώ Λονδίνο και Νέα Υόρκη δεν κατάφεραν να μπουν στις κορυφαίες 40.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν:

 
  • η Οσάκα της Ιαπωνίας (3η θέση)
  • το Κάλγκαρι του Καναδά (4ο)
  • το Σίδνεϊ (5ο)
  • το Βανκούβερ (6ο)
  • ενώ την έβδομη θέση μοιράζονται Τόκιο και Τορόντο.
  • Μόνον μία άλλη ευρωπαϊκή πόλη, η Κοπεγχάγη έχει καταφέρει να μπει στην πρώτη δεκάδα (9η θέση),
  • την οποία συμπληρώνει άλλη μια πόλη της Αυστραλίας, η Αδελαϊδα (10η).

Στο τέλος του καταλόγου βρίσκονται χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας, που σπαράσσονται από ταραχές κι εμφύλιους πολέμους και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα. Οι χειρότερες πόλεις του πλανήτη αναφορικά με το επίπεδο διαβίωσης είναι η Δαμασκός, η Ντάκα του Μπανγκλαντές, το Λάγος της Νιγηρίας, το Καράτσι του Πακιστάν και το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούας Νας Γουϊνέας.

«Σε παγκόσμια κλίματα η φετινή ήταν μια χρονιά μεγάλων αλλαγών», σημειώνει η Ροξάνα Σλάβτσεβα, εκ των συντακτών της έρευνας. «Όχι μόνον εκτόπισε η Βιέννη την Μελβούρνη στην κορυφή, αλλά συνολικά 77 πόλεις άλλαξαν θέση κατάταξης στον πίνακα. Η επιστροφή σε μια σχετική σταθερότητα μετά από αρκετά μεγάλα τρομοκρατικά πλήγματα και ταραχές σε μεγάλο τμήμα της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής συνέβαλε, ώστε μόλις εννέα απ’ αυτές τις πόλεις να υποχωρήσουν στον πίνακα κατάταξης αυτή την περίοδο».

 iefimerida.gr 

Πηγή: kritipress.gr