Μετέωρα: Ενα απίστευτο Μουσείο Μανιταριών προσφέρει γνώση και γεύσεις [εικόνες]

 Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 300 είδη ζώων και αρκετές δεκάδες με τα κυριότερα είδη μανιταριών.

Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα.

Η άριστη ποιότητα των εκθεμάτων και το κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, προδιαγράφουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και καθιστούν τη Μουσειακή εμπειρία, όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και παραγωγική.

Το 2016 το Μουσείο ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων.

Ομαδική Ξενάγηση

Το Μουσείο οργανώνει ξεναγήσεις για ομάδες επισκεπτών, σχολικές τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, φοιτητές, ή άλλες ειδικές ομάδες. Μέσα από τις περιηγήσεις οι επισκέπτες γνωρίζουν καλύτερα τα εκθέματα του μουσείου, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και τα επιμέρους οικοσυστήματα του. Για την ομαλή λειτουργία του Μουσείου οι ξεναγήσεις θα προγραμματίζονται μετά από επικοινωνία μαζί τους.

Ατομική Ξενάγηση

Το Μουσείο διαθέτει σύστημα ξενάγησης, σε Ελληνικά και Αγγλικά, με QR κωδικούς. Μπορείτε να σκανάρετε τους QR κωδικούς, που θα βρείτε σε κάθε διόραμα, χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet σας και να διαβάσετε πληροφορίες για τα εκθέματα.

Το Μουσείο Μανιταριών διαθέτει μια πλουσιότατη συλλογή. Αποτελείται από γλυπτά μανιτάρια κατασκευασμένα ένα προς ένα, διατηρώντας ταυτόχρονα απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Τα μανιτάρια παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Η παρουσίασή τους επίσης γίνεται με βάση το οικοσύστημα που φύεται το κάθε είδος (Οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, λιβάδι κ.λ.π.)

Περπατώντας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον μπορείτε να συλλέξετε πληροφορίες και να γνωρίσετε ένα προς ένα τα μανιτάρια.

   
Αμανίτης Muscaria

   
Ερυθρωπή η Πρασινίζουσα

   
Λακτάριος ο σολομόχρωμος

Πηγή: kritipress.gr