Κορονοϊός: 139 οι νεκροί στην Ελλάδα, 1 θάνατος σε ένα 24ωρο – 10 νέα κρούσματα

 

Τους 139 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα, καθώς σήμερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε  έναν νέο θάνατο που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο.

Επιπλέον, τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα φτάνουν τα 2.576 καθώς ανακοινώθηκαν 10 νέες περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα 41 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Η «αυστηρή σύσταση» για περιορισμένη κυκλοφορία μετά τις 12 το βράδυ

Χθες 28 Απριλίου, έξι μέλη της κυβέρνησης ανακοίνωσαν τι θα ισχύσει, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, με την λειτουργία των καταστημάτων, το άνοιγμα των σχολείων, τη χρήση των ΜΜΜ και την νέα πραγματικότητα όσον αφορά τις μετακινήσεις μας και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στους πίνακες του νέου σχεδίου «Γέφυρα ασφαλείας» (που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ) υπήρξε και μία ενδιαφέρουσα «αυστηρή σύσταση» που αφορά τους πολίες και τις μετακινήσεις τους.

Αυτή αναφέρεται σε «αυστηρή σύσταση για περιορισμένη μετακίνησε σε ανοικτούς δημόσιους χώρους από τις 12:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί». Έτσι λοιπόν ναι μεν οι πολίτες καλούνται να κινούνται προσεκτικά και, φυσικά, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ωστόσο μάλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με συστάσεις από τις αρχές αν αποφασίσουν να κάνουν κάποια μεταμεσονύκτια βόλτα.
Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 4 Μαΐου στη ζωή μας

Σε ρυθμούς κανονικότητας κορονοϊού θα αρχίσουμε να κινούμαστε από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου μετά από περίπου δυο μήνες περιοριστικών μέτρων.

Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά και μέχρι και την 1η Ιουνίου, αν όλα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί.

Ας δούμε όμως πώς θα γίνει η άρση των μέτρων… Αρχικά σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το SMS στο 13033 καταργείται από τη Δευτέρα.
Επιπλέον, στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου:

    βιβλιοπωλεία,
    οπτικά,
    αθλητικός εξοπλισμός,
    πώλησης φυτών,
    αγορές καταναλωτών και
    απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών)

Επιπλέον ανοίγουν και καταστήματα παροχής υπηρεσιών:

    κομμωτήρια,
    κουρεία,
    κέντρα αισθητικής και
    ΚΤΕΟ

Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602.

Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Οι περιορισμοί ανά τετραγωνικό μέτρο

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.
Αλλαγές στο ωράριο και τήρηση αποστάσεων

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.

Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών
ΜΜΜ: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και ελεγχόμενη είσοδος

    Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
    Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
    Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

    Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει στα 6 λεπτά.
    Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
    Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.
    Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών».

 

 

madata.gr