Κοροναϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα της Eris στην Κρήτη – Τα σενάρια για τον χειμώνα

Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, καταρροή, αδυναμία και η κόπωση.
Σε στενή παρακολούθηση είναι η νέα έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού από τον ΠΟΥ, μετά την επικράτηση της υποπαραλλαγής Eris, που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Το αν θα προκαλέσει νέο κύμα της Covid-19, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, που ωστόσο κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να φανούν οι συνέπειες των καλοκαιρινών διακοπών.

Στο μικροσκόπιο η Κρήτη
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων στην Ελλάδα, τίθεται η Κρήτη, όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανιχνεύθηκαν και «ξαδελφάκια» της Eris.

Η αρχική υποπαραλλαγή ήταν η EG.5, ενώ πλέον το επιστημονικό μικροσκόπιο στην Κρήτη εντόπισε σε ένα μικρό αριθμό δειγμάτων και τον νέο κλάδο EG.6.1. «Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Είναι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στον ίδιο κλάδο. Αυτό μας δείχνει, όμως, πόσο καλά και πόσο γρήγορα εξελίσσεται αυτός ο ιός», σημείωσε στο iatropedia.gr, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως τόνισε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κόσμος «ξέχασε» πως υπάρχει κοροναϊός και δεν πρόσεχε τόσο. Η ίδια, εξήγησε ότι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, καταρροή, αδυναμία και η κόπωση.

«Όταν κάποιος βγει θετικός, πρέπει να προλάβουμε να μην μεταδίδουμε. Πρέπει να κάτσει 3 ημέρες στο σπίτι και όταν κυκλοφορεί να φοράει τη μάσκα. Υπάρχουν και οι μεγάλοι ηλικία, οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, και αυτοί οι άνθρωποι μετά μπαίνουν στο νοσοκομείο. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε», τόνισε.

Ανησυχία για τον χειμώνα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντως, η αύξηση της Eris το καλοκαίρι, δεν προμηνύει κάτι καλό για τον χειμώνα:

«Το γεγονός ότι δεν κατεστάλη η παραλλαγή Eris και έχουμε αύξηση μέσα στο καλοκαίρι και παρόμοια προβλήματα με αυτά που είχαμε προηγούμενα καλοκαίρια δεν προμηνύει κάτι καλό για τον χειμώνα», σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, που θεωρεί πιθανόν να υπάρξει μια έμμεση πίεση στο ΕΣΥ:

«Πιθανότατα να έχουμε μια άλλη μετάλλαξη, ή ακόμη και αυτή την ίδια η οποία μπορεί να προκαλέσει -έστω και έμμεσα- νοσηλείες σε ευάλωτους και ηλικιωμένους και να έχουμε μια έμμεση πίεση στο υγειονομικό σύστημα εξαιτίας των λοιμώξεων από κοροναϊό. Γι’ αυτό αναμένουμε με μεγάλη προσδοκία τι θα μας συμβουλεύσουν οι μεγάλοι Οργανισμοί των ΗΠΑ, Ευρώπης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικώς με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και τι συστάσεις θα μας δώσουν σε σχέση με το μέρος του πληθυσμού που θα υπάρξει σύσταση να εμβολιαστεί”, σημειώνει και τονίζει πως παρ’ όλο που η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό, δεν αναμένεται νέα αφετηρία δυσκολιών με τον ιό.

Ωστόσο, όσο κυκλοφορεί ο κοροναϊός τόσο η πιθανότητα να παράξει ένα στέλεχος το οποίο θα μας προβληματίσει αυξάνει».

Τι θα γίνει με το εμβόλιο
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι ευρέως διαθέσιμα στις ΗΠΑ την τρίτη ή την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, και παράλληλα τα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά. Στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα έρθουν περίπου στα μέσα του φθινοπώρου και θα είναι προαιρετικά, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν νέες συστάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις, ωφέλεια από τους επικαιροποιημένους εμβολιασμούς έχουν οι ευπαθείς ομάδες, κυρίως τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη «πρέπει να τελειώσουν όλες οι φάσεις του εμβολίου. Από Οκτώβρη θα ενημερώσει η Επιτροπή Εμβολιασμού τον κόσμο. Έχουμε ακόμα αντισώματα από τους προηγούμενους εμβολιασμούς. Βοήθησαν πολύ τα αντιικά φάρμακα, ειδικά αυτούς με υποκείμενα νοσήματα».