Εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος που διακίνησε παράνομα 155 μετανάστες

Πολυμελές κύκλωμα που διακινούσε παράνομα μετανάστες, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, στον Έβρο, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποιώντας τα στοιχεία έντεκα φερόμενων ως μελών του, επτά εκ των οποίων συνελήφθησαν, ύστερα από επιχείρηση που έγινε το τελευταίο 24ωρο σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πέλλας.

Το εγκληματικό δίκτυο, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, πραγματοποίησε από τον περασμένο Αύγουστο συνολικά έντεκα διακινήσεις, κατά τις οποίες μετέφερε τουλάχιστον 155 παράτυπους μετανάστες, ενώ το κέρδος υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ. Η «ταρίφα» για κάθε διακινούμενο φαίνεται πως κυμαινόταν από 2000 έως 4000 ευρώ. Προορισμός τους ήταν η Θεσσαλονίκη, όπου φτάνοντας φιλοξενούνταν σε πρόχειρα καταλύματα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος (Έλληνες, Μολδαβοί, Σύροι και Γεωργιανοί) χρησιμοποιούσαν πλήθος οχημάτων και φορτηγών, τοποθετώντας τους διακινούμενους σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα έντεκα κατασχεθέντα οχήματα υπήρχε κι ένα πυροσβεστικό όχημα που είχε υποστεί τροποποιήσεις.
Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να είχε ένας 37χρονος, εκ των συλληφθέντων, που κανόνιζε τα δρομολόγια προς το εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας και συνεργαζόταν με άλλο μέλος της οργάνωσης στην Τουρκία.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και συνεργεία αυτοκινήτων, απ’ όπου κατασχέθηκαν τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσκευές GPS, χρηματικό ποσό και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα δέκα άτομα που περιλαμβάνοντα στην δικογραφία. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

madata.gr