Ένας γάμος… σαν άλλοτε στήθηκε στην καρδιά του Ρεθύμνου

 Εκατοντάδες εθελοντές «έστησαν» έναν εντυπωσιακό παραδοσιακό κρητικό γάμο στο κέντρο της πόλης – Για τέταρτη συνεχή χρονιά η εντυπωσιακή αναπαράσταση

Γεωργαλίδικα άλογα, γαμπρός, νύφη και καλεσμένοι, ντυμένοι με την κρητική παραδοσιακή φορεσιά, έδωσαν στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου μια πνοή και αέρα από το χθες.

Τριακόσιοι περίπου εθελοντές συμμετείχαν στην αναπαράσταση του κρητικού γάμου, σε μια πομπή από το κέντρο της πόλης, στην πλατεία Μικρασιατών, όπου ακολούθησε παραδοσιακό τραπέζι και γλέντι.

Και ξαφνικά στην αγορά του Ρεθύμνου εμφανίστηκαν άλογα με κρητικούς ντυμένους με την παραδοσιακή φορεσιά. Το μπαϊράκι ανά χείρας και ψωμί, το γαμοκούλουρο που συμβολίζει δύναμη. Η μουσική και οι κρητικές μελωδίες ενθουσίασαν το κοινό που μεμιάς ακολούθησε την πομπή.

Σκηνοθέτιδα της αναπαράστασης του κρητικού γάμου, η Μαρία Σακκαδάκη Σακαράκη που τα τελευταία χρόνια ζει στο Ρέθυμνο και δέχθηκε με χαρά την πρόταση του Κώστα Ηλιάκη, προέδρου του συλλόγου Αρκάδι που συντόνισε το εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά.

 
 Τριακόσιοι περίπου εθελοντές από πολλούς συλλόγους του Ρεθύμνου και οικισμών, εδώ και μήνες προετοιμαζόντουσαν για την αναπαράσταση του κρητικού γάμου στην καρδιά του καλοκαιριού και του Ρεθύμνου σε μια πομπή από την πλατεία τεσσάρων Μαρτύρων μέχρι και την πλατεία Μικρασιατών.

Η νύφη είχε ως σπίτι της το… Σπίτι Πολιτισμού και ο γαμπρός το 1ο δημοτικό σχολείο, αμφότερα επί της πλατείας Μικρασιατών όπου και ακολούθησε κρητικό τραπέζι και γλέντι.

Είναι μια ευκαιρία να ζούμε αλλοτινές στιγμές της Κρήτης σε ένα έθιμο που τείνει να εκλείψει λόγω της αλλαγής στον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού.

Πηγή: kritipress.gr