Αναζητούν success story κάτω από τις στάχτες και τα μνημονιακά συντρίμμια

 Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάκαμψη εδώ και μήνες ήταν ξεκάθαρο. Θεαματικό σόου για τη λήξη του μνημονίου, δομικός ανασχηματισμός, προσλήψεις στο Δημόσιο και μεγάλη δόση υποσχέσεων με παροχές παντός τύπου στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Κλασική συνταγή δοκιμασμένη από όλες τις κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες, αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν ποτέ μετρήσιμα. Στην πραγματική ζωή, όμως, τις περισσότερες φορές τα σχέδια επί χάρτου απέχουν πολύ από την εφαρμογή, και αυτό φαίνεται να αντιμετωπίζει και η αυτοπροσδιοριζόμενη ως αριστερή κυβέρνησή μας. 

 
Πρώτα δεν της βγήκαν οι γιορτές για την έξοδο από το δικό της μνημόνιο λόγω των 100 νεκρών στο Μάτι. Μια ζούφια επικοινωνιακή παράσταση στην Ιθάκη, η οποία δεν πέρασε στον κόσμο, όπως επιθυμούσαν, καθώς 9 στους 10 Ελληνες απλώς δεν πιστεύουν ότι εφεξής θα βελτιωθεί η ζωή τους. Ηρθε στη συνέχεια ο από πολλού χρόνου αναμενόμενος ανασχηματισμός, που και καλά θα σηματοδοτούσε την επανεκκίνηση της πρώτης μεταμνημονιακής κυβέρνησης με αμφίπλευρα ανοίγματα στον πολιτικό χάρτη. Και αντί να αλλάξει η ατζέντα με αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού, οι επιλογές που αναγκάστηκε να κάνει πάγωσαν τα χαμόγελα ακόμα και του στενού κομματικού του πυρήνα, καθώς τα πρόσωπα που επελέγησαν μόνο λοιδορίες και καυστικά σχόλια προκάλεσαν.

Το επόμενο επεισόδιο θα παιχτεί στη Θεσσαλονίκη και τις ανακοινώσεις που θα κάνει εκεί ο πρωθυπουργός, οι οποίες λίγο ως πολύ είναι προεξοφλημένες και δεν πρόκειται να εκπλήξουν πολλούς. Υποσχέσεις για μη εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των συντάξεων, ανακοίνωση χριστουγεννιάτικου επιδόματος στους πλέον αδύναμους συνταξιούχους και ανέργους, μεσοπρόθεσμες μικρές μειώσεις στη φορολογική κλίμακα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους κ.λπ.

 
Και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα για την κυβέρνηση, αν μπορεί να τα θεωρήσει κανείς καλά. Επειδή όμως όλα στη ζωή έχουν δύο και ενίοτε περισσότερες όψεις, έρχονται και τα κακά νέα.

Παράλληλα με την παρωδία του ανασχηματισμού, αναρτήθηκε στο TAXIS η λυπητερή του ΕΝΦΙΑ που τριάμισι χρόνια δεν… πρόλαβε να καταργήσει η κυβέρνηση, αλλά κατάφερε να τον φορτώσει και σε περισσότερους πολίτες, ακόμα και στους φτωχότερους που μέχρι πέρυσι απαλλάσσονταν.

 
Ενας φόρος του οποίου η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μερικές ημέρες μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ μαζί με τη δόση του φόρο
υ εισοδήματος που ήδη τρέχει. Παράλληλα, πάνω στη ΔΕΘ θα συμπέσει και ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος της τρόικας, που κατά τα άλλα διώξαμε οριστικά με τη λήξη του προγράμματος και επανακτήσαμε την… εθνική μας κυριαρχία! Και φυσικά, αυτά τα καλά παιδιά δεν έρχονται να κάνουν επίσκεψη αβροφροσύνης ή κάποιου είδους επετειακό reunion. Ερχονται για κανονικότατο έλεγχο προόδου των υπόλοιπων δεσμεύσεων και θα συντάξουν και πάλι την έκθεσή τους την οποία θα στείλουν στο Eurogroup και αναμένουν οι αγορές, που είναι ο νέος υπέρτατος κριτής της οικονομίας μας εφεξής.

Η δε πολυδιαφημισμένη μη περικοπή των συντάξεων, που, για να μην ξεχνιόμαστε, ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, όχι κάποια άλλη, και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, άρχισε από τώρα να μπαίνει στο μάτι του ΔΝΤ και των Γερμανών με αμφίβολη την τύχη της, καθώς ο μόνος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να είναι η Κομισιόν. Φυσικά, ελπίδα όλων μας είναι να περάσει στο Eurogroup η άποψη της Κομισιόν. Και ενώ λόγω διακοπών Αυγούστου ξεχαστήκαμε για έναν μήνα με το άλλο τεράστιο θέμα για την κοινωνία, αυτό των πλειστηριασμών, από αύριο επανέρχονται δριμύτεροι. Και όσον αφορά τους σχεδιασμούς των τραπεζών, που και αυτές πιέζονται με τη σειρά τους από τον ESM και την ΕΚΤ, οι δυνατότητες παρέμβασης της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτες. Ετσι, αναμένεται τσουνάμι πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αξίας ακόμα και κάτω από 100.000 ευρώ, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να αλλάξουν ιδιοκτήτη χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις. 

Οι εικόνες, λοιπόν, που θα βλέπουμε καθημερινά δεν θα ευνοούν καθόλου, μα καθόλου την κυβέρνηση. Από κοντά και το θέμα του Σκοπιανού, που μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος στο τέλος Σεπτεμβρίου, η μπάλα ουσιαστικά περνάει στο δικό μας γήπεδο καθώς μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου θα πρέπει να το περάσει η κυβέρνηση και από τη Βουλή και δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να το καθυστερήσει, δεδομένης της δέσμευσης των ΑΝ.ΕΛ. να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τούτων δοθέντων, δεν ξέρω σε τι έχει να ελπίζει η κυβέρνηση και πώς μπορεί να ανακάμψει ώστε να πάει ενδυναμωμένη στις εκλογές του Μαΐου.

 

.protothema.gr/

Πηγή: kritipress.gr