28η Οκτωβρίου: Ποια μαγαζιά θα παραμείνουν ανοιχτά;

Εν όψει της 28ης Οκτωβρίου 2022, Παρασκευή, η Ελλάδα γιορτάζει την Επέτειο του «Όχι» και η ημέρα έχει οριστεί ως επίσημη αργία.

Λόγω της εθνικής εορτής μαγαζιά, σούπερ μάρκετ και τράπεζες θα είναι κλειστά. Υπενθυμίζεται πως μέχρι και πριν δύο χρόνια, η συγκεκριμένη εορτή ήταν προαιρετική αργία, γεγονός που άλλαξε πέρυσι όταν και προστέθηκε στη λίστα με τις επίσημες αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021. 

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, ωστόσο, αν τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα σούπερ μάρκετ λειτουργήσουν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αμειφθούν όπως τις Κυριακές με προσαύξηση.

Συγκεκριμένα:

 

οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν
οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.
 

Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας είναι οι εξής:
 

– η 1η Ιανουαρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανείων), η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
– η 25η Μαρτίου
– η Δευτέρα του Πάσχα
– η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
– – η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου)
– η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου)
– η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, ορίστηκε ως ηµέρα υποχρεωτικής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορίστηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
η 28η Οκτωβρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021, ενώ μέχρι την δημοσίευση του νόμου είχε το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας.

madata.gr