Υπουργικό συμβούλιο: Το πρώτο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δείτε το live

Συνεδριάζει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα είναι το τελευταίο που μεταδίδεται ζωντανά η εισήγηση του πρωθυπουργού. Ο μεγάλος μπλε φάκελος που βρήκαν μπροστά τους οι υπουργοί. Δείτε ζωντανά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τους κανόνες και τα όρια για τους υπουργούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστεί η κυβέρνηση θ’ αναλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – την πρώτη της νέας κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα έχει, αφού αφενός τιτλοφορείται από τη διακηρυγμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να μη χαθεί ούτε μια μέρα δουλειάς. Αφετέρου είναι η τελευταία που θα γίνει στην ειδική αίθουσα της Βουλής, καθώς το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει εφεξής στο Μαξίμου και δη σε κλειστό κύκλο, δηλαδή με τη συμμετοχή μόνον των υπουργών.

Δείτε ζωντανά την εισήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Επίσης, η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία που θα είναι ανοιχτή και η εισήγηση του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης θ’ αναλύσει στη συνέχεια διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης με το περίφημο «πρωθυπουργικό γραφείο» κτλ.

Κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στον τομέα ευθύνης του σε βάθος εξαμήνου, αλλά και όποια έτοιμα νομοσχέδια υπάρχουν από την εποχή που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και τα δούλευαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στην οδό Πειραιώς. Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρα πως όλοι οι υπουργοί τελούν υπό αξιολόγηση στο χρονικό διάστημα αυτού του εξαμήνου, κατά το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα. Την αξιολόγηση αυτή αναλαμβάνει απευθείας το πρωθυπουργικό γραφείο και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Ήδη, εξάλλου, έγιναν γνωστά τα όρια που βάζει ο κ. Μητσοτάκης στους υπουργούς και υφυπουργούς του, με ασυμβίβαστα για στενούς συγγενείς, τις σχέσεις με το Δημόσιο και την επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα. Π.χ. την απαγόρευση πρόσληψης συγγενών α’ και β’ βαθμού ή οποιασδήποτε εργασιακής ή εταιρικής τους σχέσης με το Δημόσιο, το επαγγελματικό και επιχειρηματικό ασυμβίβαστο των υπουργών και υφυπουργών ή τον περιορισμό των προσλήψεων μετακλητών.

Στη λογική του «επιτελικού κράτους», όπως θα ονομάζεται και το πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις 23 Ιουλίου, θα μειωθούν από 93 σε 60 οι γενικές γραμματείες των υπουργείων, με τις θέσεις να καλύπτονται σταδιακά τις επόμενες μέρες.

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

madata.gr