Ξηροφθαλμία: Οι οθόνες και τα μάτια μας

Ο συγγραφέας και Chaser Πάνος Δημάκης και ο Οφθαλμοπλαστικός χειρουργός Απόστολος Αναγνωστόπουλος μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις οθόνες και τι προκαλούν στα μάτια μας.
Ο Πάνος Δημάκης αναφέρθηκε στην σχέση του με τις οθόνες, καθώς όπως είπε, περνά πολύ χρόνο στον υπολογιστή με την συγγραφή των βιβλίων του και το διάβασμα.

«Περνάω πολύ χρόνο στον υπολογιστή με τις μεταφράσεις, την συγγραφή ων βιβλίων αλλά και τα social media. Έχω όλη τη γκάμα των συμπτωμάτων. Έχω θολούρα, ξηρότητα, πονοκεφάλους, ακόμη και νύστα άμα είναι νύχτα», δήλωσε.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε πως, «δεν έχει σημασία το μέγεθος της οθόνης, σημαία έχει τι οθόνη χρησιμοποιούμε και πόση ώρα. φυσιολογικά ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας 10-15 φορές το λεπτό. Όταν βλέπουμε κάτι σε μία οθόνη δεν βλεφαρίζουμε τα μάτια μας, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας 3 ή 4 φορές. Άρα, ένα μάτι που μένει ανοιχτό τόση ώρα μπορεί να ξεραθεί».

Και συνέχισε: «Αυτό που περιγράψαμε λέγεται «computer vision syndrome». Αφορά ανθρώπους που δεν θα είχαν συμπτώματα ξηροφθαλμίας, αλλά λόγω της έκθεσής τους στις οθόνες έχουν. Το θέμα στην ξηροφθαλμία είναι αν υπάρχει η σωστή ποσότητα δακρύων και αν είναι καλή η ποιότητά τους. Πάρουν εξετάσεις που το δείχνουν».

Ο γιατρός προτείνει:

Για να αντιμετωπίσουμε την ξηροφθαλμία πρέπει να κάνουμε πρόληψη που οι περισσότεροι δεν κάνουμε. Αν ξέρουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε μία οθόνη πρέπει να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε τα συμπτώματα. Πρέπει να βάλουμε τεχνητά δάκρυα για να μην εμφανίζουμε τα συμπτώματα.

Υπάρχουν τεχνητά δάκρυα με αποταγμένο νερό χαμομηλιού, έχουμε ειδικά μαντηλάκια  καθαρισμού, ειδικοί αφροί καθαρισμού και αν δεν φτάνουν αυτά πάμε σε κάτι πιο ριζικό που είναι οι αλοιφές για να ενυδατώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

πηγή: MEGA TV