Βρέθηκε λύση για τη λαϊκή στον Μασταμπά

 «Λερναία Ύδρα» θυμίζει το θέμα των λαϊκών αγορών στο Ηράκλειο, με τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών να γίνονται βραχνάς για τη δημοτική Αρχή.

Κι ενώ μετά από στοχευμένη παρέμβαση φαίνεται πως βρίσκεται λύση για τη λαϊκή του Μασταμπά, με μεταφορά της στη διάνοιξη της οδού Λυκείου, δεν μοιάζει να υπάρχουν αντίστοιχες λύσεις για τη λαϊκή στην Αλικαρνασσό ούτε όμως και για τη λαϊκή των Καμινίων.

Τα προβλήματα κάθε μέρα γιγαντώνονται με όλους τους συναρμόδιους, αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο, να τονίζουν πως πρωταρχικός στόχος είναι η βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ως βασικός στόχος στην ατζέντα της δημοτικής Αρχής, η εξεύρεση τουλάχιστον δύο χώρων, στα ανατολικά και δυτικά του Δήμου, που να είναι οριοθετημένοι και να φιλοξενούν μόνιμα αδειοδοτημένους παραγωγούς και εμπόρους.

Στην οδό Λυκείου στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά πρόκειται να μεταφερθεί η λαϊκή του Μασταμπά
Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο της δημοτικής Αρχής, αποτελούμενο από τον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο και υπεύθυνο για τα θέματα λαϊκών αγορών Μαρίνο Παττακό, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη, αλλά και τον πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Κώστα Ζερβάκη, επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή του Μασταμπά και αναζητούσαν λύση.

Μετά από διαβούλευση, αλλά και πολλές προτάσεις, το βλέμμα στράφηκε προς την οδό Λυκείου, η οποία μπορεί μεν να μην ανήκει στα διοικητικά όρια του Μασταμπά με τη στενή έννοια, αφού γεωγραφικά τοποθετείται στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά, είναι ωστόσο αρκετά φαρδιά, σχετικά κοντά στην περιοχή, εξυπηρετεί σταθμεύσεις, μετακινήσεις και προσβάσεις μέσων μεταφοράς, ενώ παρουσιάζει σχεδόν μηδενικά προβλήματα για τη μεταφορά από τον Μασταμπά.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Παττακός, η μεταφορά εξυπηρετεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν δημιουργεί κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η υφιστάμενη λαϊκή αγορά.

Κι ενώ, με βάση τις χθεσινές εξελίξεις, το θέμα του Μασταμπά δείχνει να δρομολογείται, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα αναφορικά με τις λαϊκές αγορές τόσο της Αλικαρνασσού, όσο όμως και των Καμινίων. Σε συνεδρίαση μάλιστα του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος, εκφράστηκε η πρόθεση και η θέση του οργάνου για κατάργηση της λαϊκής των Καμινίων έως ότου βρεθεί οριστική λύση.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος κ. Φλουρή, όλες οι προσπάθειες και οι προτάσεις μετεγκατάστασης της λαϊκής έχουν πέσει στο κοινό, με αποτέλεσμα η απόφαση για κατάργηση της υφιστάμενης λαϊκής, μέχρι να βρεθεί άλλη λύση, να κρίνεται επιβεβλημένη.

Στο μεταξύ, ενώ στα Καμίνια υπάρχουν προβλήματα με τους κατοίκους της περιοχής, στη Νέα Αλικαρνασσό ανακύπτουν θέματα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών, οι οποίοι θέτουν ζήτημα ασφάλειας ως προς τη μεταφορά της λαϊκής σε παρακείμενο χώρο στις φυλακές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής Αρχής για εκπόνηση σχεδίου και διασφάλιση κάθε απαιτούμενου μέτρου πρόληψης, οι υπάλληλοι δείχνουν να αντιδρούν εντονότατα και να αρνούνται κάθε πρόταση μεταφοράς της λαϊκής αγοράς.

Το θέμα κρίνεται τόσο σημαντικό, ώστε ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου, να έχει ζητήσει συνάντηση με τους υπαλλήλους του σωφρονιστικού καταστήματος, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας διαβούλευσης και εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων.

Ο δήμαρχος κάνει σαφές από την πλευρά του πως η μεταφορά της λαϊκής δεν ενέχει κίνδυνο, ενώ σχολιάζει πως είναι πρόθυμος να ακούσει κάθε προβληματισμό και να αναζητηθεί κάθε λογική λύση που δεν θα δημιουργεί κανένα ζήτημα.

Τονίζει μάλιστα πως καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει διαφορετική προσέγγιση ως προς το θέμα, αφού σε καμία περίπτωση η δημοτική Αρχή δεν θα διακινδύνευε την ασφάλεια δημοτών ή την ορθή λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος.

Η συνάντηση μεταξύ δημάρχου και υπαλλήλων δεν έχει οριστικοποιηθεί επίσημα ακόμα, όμως είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

 

patris.gr

Πηγή: kritipress.gr