Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για έναν δαιδαλώδη γραφειοκρατικό Εθνικό μηχανισμό και για έναν γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με αρμοδιότητες υπερ-υπουργού αντιτείνοντας ότι το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα μεγάλο έλλειμμα που υπήρχε στα θέματα συντονισμού και ευθύνης στην αντιμετώπιση και διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοίδης μέχρι σήμερα υπήρχαν αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και δυσκολίες συνεργασίας ενώ τώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συμμετάσχουν στην διαχείριση μιας κρίσης υπό την ομπρέλα ενός σφιχτού Εθνικού Μηχανισμού που θα συντονίζει και θα έχει και την ευθύνη, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συμμετάσχουν και θα είναι κάτω από την ομπρέλα του .

«Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, αυτός ο νόμος έχει αδυναμίες αλλά στη πράξη θα τις δούμε και σταδιακά θα γίνει προσπάθεια να βελτιωθούν τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι παραμένει όπως είναι η δομή του Πυροσβεστικού Σώματος, σημειώνοντας ότι «είναι ένα συγκροτημένο σώμα ασφαλείας, έχει αρχηγό που ηγείται όλης της κλίμακας και αυτή η δομή του είναι η μεγάλη προίκα της χώρας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στις κατηγορίες περί προσπάθειας της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις φυλακές, ξεκαθάρισε ότι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών αφορούν μόνο κατασκευή και συντήρηση φυλακών και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν σωφρονισμό και φύλαξη.

Επίσης, χαρακτήρισε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς περί αδιαφανών διαδικασιών σε ότι αφορά τις απόρρητες δαπάνες που θα διαχειρίζεται ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι υπάρχει ο νόμος του υπουργείου Εξωτερικών και οι διαδικασίες ελέγχονται από τη Βουλή.

Τέλος υπεραμύνθηκε της διάταξης για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους δήμους επισημαίνοντας ότι τους έχουν φτιάξει όλες οι χώρες της ΕΕ.

«Όποιος έχει αμφιβολίες τον καλώ να κάνουμε μια βόλτα στη πόλη. Εγώ που αντιμετωπίζω αυτό το θέμα θέλω να πω ότι είναι ένα δράμα. Δεν είναι δυνατόν να σέρνονται ανθρώπινες υπάρξεις στις πλατείες και στους δρόμους. Τουλάχιστον πρέπει να τους προστατεύσουμε υγειονομικά», υπογράμμισε.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για σύσταση μητρώου μελών και εργαζομένων σε ΜΚΟ και ειδική επιχορήγηση δήμων με δομές φιλοξενίας

Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ,

-θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων,

-επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστατευτικού προβλήματος.

 

 

topontiki