Βασιλιάς Κάρολος: Τα 4 πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα καθήκοντά του μετά τη διάγνωση για καρκίνο

Κεραυνός εν αιθρία ήταν, τη Δευτέρα (05/02), η δημοσιοποίηση της είδησης πως ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο. Έτσι, λοιπόν, η θεραπεία του βασιλιά Καρόλου έχει ήδη αρχίσει και τα καθήκοντά του πια αναλαμβάνουν τέσσερα πρόσωπα-«κλειδιά» της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, δηλαδή η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η πριγκίπισσα Άννα και ο δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Εδουάρδος.

Συνεχίζει το πρόγραμμά της η βασίλισσα Καμίλα

Η βασίλισσα Καμίλα, σύζυγος του βασιλιά Καρόλου, θα συνεχίσει με ένα πλήρες πρόγραμμα δημόσιων καθηκόντων, ενώ ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνει θεραπεία για καρκίνο, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Telegraph, η βασίλισσα Καμίλα θα αναλάβει όλες τις συνήθεις βασιλικές υποχρεώσεις της κατά τους επόμενους μήνες, καθώς ο 75χρονος βασιλιάς Κάρολος έχει ήδη αναβάλει τις δικές του. Θεωρείται ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει τις εβδομαδιαίες ακροάσεις του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, και θα αναλάβει την επίσημη γραφειοκρατία, υπογράφοντας τους νόμους του κράτους

Εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ δήλωσε: «Δυστυχώς, ορισμένες από τις επικείμενες δημόσιες υποχρεώσεις του βασιλιά θα πρέπει να αναβληθούν ή να ματαιωθούν. Η Αυτού Μεγαλειότητα θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από όλους εκείνους που μπορεί να απογοητευτούν ή να ταλαιπωρηθούν ως συνέπεια».

Ωστόσο, η βασίλισσα Καμίλα, αποφάσισε να συνεχίσει το πλήρες πρόγραμμα των υποχρεώσεών της, ενώ ετοιμάζεται να στηρίξει τον βασιλιά Κάρολο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σενάρια για αντιβασιλεία με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Ο βασιλιάς Κάρολος, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (05/02), υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο και η κακή κατάσταση της υγείας του ηγεμόνα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσε να υπάρξει ανάγκη για αντιβασιλεία στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Independent, εάν ο βασιλιάς Κάρολος ήταν ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του, τότε ο πρίγκιπας της Ουαλίας, δηλαδή ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, θα μπορούσε να διοριστεί πρίγκιπας αντιβασιλέας μέσω του νόμου περί αντιβασιλείας του 1937, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του βασιλιά.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι ο καρκίνος του βασιλιά «εντοπίστηκε νωρίς», γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε προοπτική αντιβασιλείας είναι απίθανη σε αυτό το στάδιο. Εάν πάντως χρειαστεί να εφαρμοστεί η αντιβασιλεία, τότε θα είναι η πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια που η βρετανική μοναρχία χρειάζεται αντιβασιλεία, με τον τελευταίο πρίγκιπα αντιβασιλέα να είναι ο Γεώργιος Δ’ (1811 – 1820).

Μια περίοδος αντιβασιλείας επιτρέπει στον βασιλιά να μεταβιβάσει τις εξουσίες του ως μονάρχης στον πρίγκιπα της Ουαλίας χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί. Ο βασιλιάς Κάρολος θα εξακολουθούσε να είναι ο μονάρχης και αρχηγός του κράτους, αλλά ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα μπορούσε να εκτελεί βασιλικά καθήκοντα στο όνομα και για λογαριασμό του βασιλιά Καρόλου.

Η αντιβασιλεία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσω του σχετικού νόμου του 1937, ο οποίος ορίζει ότι τα καθήκοντα του μονάρχη θα εκτελούνται από αντιβασιλέα εάν ο μονάρχης κηρυχθεί «λόγω αδυναμίας του νου ή του σώματος» ανίκανος να εκτελέσει τα βασιλικά καθήκοντα ή εάν υπάρχουν «ενδείξεις ότι ο ηγεμόνας δεν είναι διαθέσιμος για την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων για κάποια συγκεκριμένη αιτία».

Αυτό πρέπει να δηλώνεται εγγράφως από τρεις ή περισσότερους από τους ακόλουθους: Τη σύζυγο του ηγεμόνα δηλαδή τη βασίλισσα, τον λόρδο καγκελάριο, τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, την επικεφαλής του δικαστικού σώματος της Αγγλίας και της Ουαλίας και τον δικαστικό λειτουργό που προεδρεύει στο αστικό τμήμα του Εφετείου της χώρας. Επισημαίνεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχει λόγο και δεν χρειάζεται να συμφωνήσει με την απόφασή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική μοναρχία είναι, επίσης, μια ιερατική μοναρχία – στο πλαίσιο της στέψης του, ο βασιλιάς Κάρολος πέρασε από τελετουργικό χειροτονίας, το οποίο είναι παρόμοιο με το τελετουργικό χειροτονίας που περνάει ένας ιερέας.

Η πριγκίπισσα Άννα και ο Εδουάρδος, δούκας του Εδιμβούργου

Μάλιστα, ήδη την Τρίτη (06/02), η πριγκίπισσα Άννα εκτελούσε βασιλικά καθήκοντα, αφού απένειμε τιμητικές διακρίσεις στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Σύμφωνα με το BBC, είναι ένα από τα πιο σκληρά εργαζόμενα μέλη της οικογένειας – το 2023, πραγματοποίησε 457 υποχρεώσεις, ενώ ο βασιλιάς 425.

Ορισμένα από τα καθήκοντα του βασιλιά Καρόλου θα μοιραστούν με άλλα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, οπότε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ποιος θα είναι ο ρόλος της πριγκίπισσας Άννας κατά τους επόμενους μήνες.

Ακόμα, ο πρίγκιπας Εδουάρδος θα επιστρέψει στα βασιλικά του καθήκοντα αυτή την εβδομάδα, καθώς ο αδελφός του, βασιλιάς Κάρολος, δίνει μάχη με τον καρκίνο. Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τον Independent, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, η βασίλισσα και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να εντείνουν τα βασιλικά τους καθήκοντα όσο ο βασιλιάς Καρόλος υποβάλλεται σε θεραπεία.

Η τελευταία δημόσια υποχρέωση του πρίγκιπα Εδουάρδου ήταν ένα υπερπόντιο ταξίδι που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιανουαρίου. Ο δούκας του Εδιμβούργου και η σύζυγός του, Σόφι, και οι δύο 59 ετών, αποτελούν μέρος της βασιλικής οικογένειας.

Πηγή: ieidiseis.gr