Τρίτη δόση εμβολίου: Σήμερα οι ανακοινώσεις – Ποιες κατηγορίες θα πάρουν σειρά

Σήμερα στις 18:00, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, αναμένονται ανακοινώσεις για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κλείδωσε η χορήγηση τρίτης δόσης και στον γενικό πληθυσμό και συγκεκριμένα για αρχή στους πολίτες άνω των 85 ετών.

Η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν θετική, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο είναι έτοιμο.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών από την Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους, ενώ συγκεκριμένες ημερομηνίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας σε τρεις κατηγορίες θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ λοιπόν μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενισχυτική δόση στους ανοσοκατασταλμένους, σειρά θα πάρουν:

  • Οι πολίτες 85 ετών και πάνω,
  • Οι πολίτες 60 και πάνω,

Επίσης ενισχυτική δόση θα κάνουν και ειδικές ομάδες εργαζομένων με την αρχή να γίνεται από τους υγειονομικούς.Σημειώνεται πως η τρίτη δόση θα γίνεται μόνο με εμβόλια mRNA (δηλαδή Pfizer ή Moderna), ακόμα και αν αρχικά ο εμβολιασμός είχε γίνει με AstraZeneca ή Johnson & Johnson. Για την χορήγηση της τρίτης δόσης μίλησε το πρωί ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας πως το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει όλες τις λεπτομέρειες και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Άκης Σκέρτσος αυτοί που θα προηγηθούν είναι όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες με σοβαρά προβλήματα υγείας και χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιχειρησιακά έτοιμοι για την τρίτη δόση
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεμιστοκλέους είχε επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η χώρα είναι επιχειρησιακά έτοιμη για τη
χορήγηση τρίτης «ενισχυτικής» δόσης του εμβολίου, δηλώνοντας πως «αν το εισηγηθούν οι ειδικοί και δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες, επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι».

Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας είχε επισημάνει τότε ότι εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες: «ηλικιακά, ανοσοκατασταλμένους και χρόνος χορήγησης του εμβολίου».

 

madata.gr