Το τελευταίο «αντίο» στον Ζαχάρη Μελεσσανάκη

 Το τελευταίο "αντίο" στον μεγάλο δάσκαλο της Κρητικής Μουσικής, Ζαχάρη Μελεσσανάκη θα πουν σήμερα φίλοι και συγγενείς.

Δάσκαλος για πολλούς νέους, με πλούσια παρουσία στη δισκογραφία, αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, άφησε το δικό του αποτύπωμα στην κρητική μουσική. Εκτός από λύρα, με την οποία συνόδευσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο σπουδαίες φωνές. έπαιζε και άλλα μουσικά όργανα.

Βυθισμένη στο πένθος με το άκουσμα του θανάτου του από χθες είναι όλη η Κρήτη και ιδιαίτερα το Μεσοχωριό, τόπος καταγωγής του σπουδαίου Κρητικού καλλιτέχνη.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 18.00 το απόγευμα, από τον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη στο Μεσοχωριό Αστερουσίων.

Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 16.00 το απόγευμα.

Ένας από τους τελευταίους μεγάλους της κρητικής μουσικής, ο δεξιοτέχνης λυράρης Ζαχαρίας Μελεσανάκης, έφυγε από τη ζωή χθες 4 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 76 ετών, σκορπίζοντας πένθος σε όλο το καλλιτεχνικό και όχι μόνο, κόσμο του νησιού μας.

Γεννήθηκε το 1947 και η καταγωγή του, όπως προαναφέραμε, ήταν από το Μεσοχωριό του δήμου Μονοφατσίου, Ηρακλείου.

Ο Ζαχαρίας Μελεσσανάκης ήταν βιρτουόζος λυράρης και μοναδικός συνθέτης. Ήταν χαρακτηριστικό το ιδιαίτερα γλυκό παίξιμο της λύρας του, που δημιούργησε “σχολή” στην κρητική μουσική. Στην καλλιτεχνική του πορεία, συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα στην δισκογραφία και στο πάλκο. Η συνεργασία του με τον Μανώλη Κακλή και οι συνθέσεις του «Μελεσσανού» που ερμηνεύτηκαν μοναδικά από τον Κακλή έχουν αφήσει εποχή στην κρητική μουσική. Είχε συνεργαστεί και με το Μανώλη Κονταρό, το Βαγγέλη Τσαφαντάκη, τον Παύλο Σηφάκη, το Γιάννη Αγγελάκη, το Στέλιο Αναστασάκη και πολλούς άλλους.

Τραγούδια όπως «Πες τση ζηλιάρας σου καρδιάς», «Στην ύστερή μου αναπνοή», «Άχι γλυκά μου μάτια», «Όλη η ζωή μου», «Τα χέρια που αγκαλιάζανε» και άλλες συνθέσεις του Ζαχαρία Μελεσανάκη έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Ιστορία έγραψε και η συνεργασία του με τον Βαγγέλη Τσαφαντάκη με δικά του τραγούδια «Λεμονιά», «Απόψε Παναγία μου», «Κομμάθια να με κάνουνε» κ.α.

Όλα αυτά τα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας διασκέδασε τους Κρητικούς όχι μόνο στην νησί αλλά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ήταν δάσκαλος για πολλά νεότερα παιδιά. Ο Ζαχαρίας Μελεσανάκης ήταν μια σπουδαία καλλιτεχνική μορφή παίζοντας ακόμα λαούτο και μπουζούκι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωριού αφιέρωσε την ακόλουθη μαντινάδα στον Ζαχάρη Μελεσανάκη:
Τση Κρήτης η παράδοση
έχει μεγάλη αξία
γιατί Ζαχάρη άφησες
μεγάλη ιστορία!!
Καλό ταξίδι δάσκαλε!!!

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, Nicos Chatzopoulos αποχαιρετά τον σπουδαίο Κρητικό καλλιτέχνη: