Το νησί των Δωδεκανήσων που θυμίζει Κυκλάδες Η Αστυπάλαια με το ονομαστό κάστρο – Δείτε τις φωτογραφίες

 Διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα. Γεωγραφικά και πολιτισμικά όμως δείχνει να κλίνει πιο πολύ προς τις Κυκλάδες, με τα ολόλευκα σπιτάκια της να «κεντούν» τη Χώρα και να θυμίζουν την καρδιά κυκλαδίτικου νησιού.

Η περίφημη Αστροπαλιά με το φημισμένο κάστρο της και τους ανεμόμυλους στη σειρά, είναι μια ακαταμάχητη γητεύτρα. Το ξέρουν όλοι όσοι την επισκέφθηκαν για πρώτη φορά, με άγνοια των συγκινήσεων που τους περίμεναν, κι επιστρέφουν εκεί κάθε χρόνο συνεπαρμένοι από το τοπίο, το νησί και τους ανθρώπους του.

Η καρδιά της Αστυπάλαιας χτυπά στην κορυφή του λόφου της Χώρας με το πέτρινο κάστρο, σήμα κατατεθέν του νησιού από τον 13ο αιώνα. Τότε φτιάχτηκε για προστασία από τους πειρατές, που «αλώνιζαν» στο Αιγαίο, σήμερα εξακολουθεί να κοσμεί τον όμορφο οικισμό με την επιβλητική παρουσία του.

Ατού της Αστυπάλαιας είναι και οι εξαιρετικές παραλίες της, με τα κρυστάλλινα νερά. Για πολλούς η πιο ξεχωριστή παραλία είναι τα Καμινάκια, δεν είναι όμως η μόνη. Ψιλή Άμμος, Στενό, Λιβάδι, Βάτσες είναι μερικές ακόμα από τις ακρογιαλιές του νησιού με άγρια ομορφιά.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αστυπάλαιας είναι η Παναγιά η Πορταΐτισσα, κάτω από το Κάστρο. Η κατάλευκη εκκλησία, που χρονολογείται από τα μέσα του 18ου αιώνα, έχει ασημένιο τρούλο και εντυπωσιακό καμπαναριό, και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των φωτογραφιών του νησιού.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Πηγή: kritipress.gr