Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου ταξιδεύει στην Αθήνα στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου έρχεται στην Αθήνα, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και με τη συνδιοργάνωση της Βιβλιοθήκης της. Το τριήμερο από 16 έως 18 Δεκεμβρίου 2022, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να μάθουν, αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά. Κύρια θεματική των εκδηλώσεων στην Αθήνα θα είναι οι Γρίφοι και η σχέση τους με την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Τέχνη.
Το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) συνομιλούν με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, ως φορέα γνώσης, συνεργατικής μάθησης και συνδημιουργίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες και όλους να βιώσουν μια πρωτότυπη και συναρπαστική εμπειρία.
Στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, οι Γρίφοι συναντούν τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό μέσα από σειρά δράσεων, προσαρμοσμένων σε κάθε ηλικία. Μεγάλοι διαγωνισμοί δισδιάστατων και τρισδιάστατων γρίφων, ένα κυνήγι θησαυρού –μέσα στα βιβλιοστάσια και τα αναγνωστήρια της Βιβλιοθήκης– και το Χωριό του Άι Βασίλη αποτελούν μερικές μόνο από τις δράσεις του Φεστιβάλ.
Και μη φοβηθεί κανείς τη Μέδουσα της Μεγίστης, το μυθικό τέρας που έγινε λογότυπο του Φεστιβάλ και ο κυριότερος προς επίλυση γρίφος του! Αποτελεί μια ιδέα του μαθηματικού Πανταζή Χούλη, ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης και εμπνευστή του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου. Η επιλογή της δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με τον Αισχύλο που αναφέρει «Γοργόνεια πεδία της Κισθήνης» (Προμηθέας Δεσμώτης, στ. 793) και τον Στράβωνα που επαληθεύει ότι η Κισθήνη είναι η Μεγίστη, υποδεικνύεται η καστελλοριζιακή καταγωγή της. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ησίοδο, η θεά Αθηνά –προστάτιδα της Αθήνας– ήταν εκείνη που βοήθησε τον Περσέα να νικήσει τη Μέδουσα.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο για μια τριήμερη γιορτή, 16-18 Δεκεμβρίου, με παιχνίδια, εκθέσεις, παρουσιάσεις και διαγωνισμούς γρίφων!