Το άγνωστο φοικικόδασος της ευρώπης που βρίσκεται νότια του Νομού Ηρακλείου, στο χωριό Αχεντριά

 Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το περίφημο φοινικόδασος του Βάι, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό της Ευρώπης όπως πολλοί πιστεύουν.

Στις νότιες ακτές του Νομού Ηρακλείου, κάτω από το χωριό Αχεντριάς δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα, με φόντο το Λιβυκό πέλαγος, βρίσκεται το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα.
Οι φοίνικες είναι του είδους Phoenix theophrasti, όπως και στο Βάι. Πιθανότατα το φοινικόδασος δημιουργήθηκε από τους πειρατές οι οποίοι έρχονταν για να προμηθευθούν νερό από την πηγή που υπάρχει εδώ. Έτρωγαν του χουρμάδες που είχαν μαζί τους και πετούσαν τους σπόρους που δημιούργησαν το φοινικόδασος.
Το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα έγινε γνωστό από τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαγεωργίου και από τότε πολλοί επισκέπτες έρχονται για να θαυμάσουν την άγρια ομορφιά του τοπίου και να απολαύσουν το μπάνιο τους στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Νικήτα.
Η διαδρομή στα Αστερούσια όρη είναι συναρπαστική και σίγουρα θα δείτε τους γύπες (Gyps fulvus) να πετούν δίπλα σας σαν μικρά αεροπλάνα.

 

 
http://www.kritionline.gr/

Πηγή: kritipress.gr