Τι είναι ο «άδειος» τουρισμός και πως σχετίζεται με τον κορωνοϊό

«Κάποτε υπήρχαν περισσότεροι πίθηκοι από ότι άνθρωποι» είναι η λεζάντα που συνοδεύει την αφίσα ενός πιθήκου, αναρτημένη σε μία τουριστική περιοχή της γης όπου συνήθως είναι γεμάτη με Instagrammers  και τουρίστες από όλο τον κόσμο- και κυρίως από την Κίνα.

Πρόκειται για μία από τις δράσεις της νέας τουριστικής εκστρατείας  των επιχειρηματιών του Κιότο της Ιαπωνίας, η οποία τιτλοφορείται «άδειος τουρισμός» και αφορά σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως είναι η γέφυρα Togetsukyo. Οι αφίσες που δημιουργήθηκαν για την καμπάνια, δείχνουν πώς όλοι οι ενδεχόμενοι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να έχουν τα πιο επισκέψιμα σημεία της περιοχής μόνο για τον εαυτό τους.

Το Κιότο είναι συνήθως γεμάτο με τουρίστες από όλο τον κόσμο. Όμως, καθώς η επιδημία κορωνοϊού κρατά μακριά τους επισκέπτες από τους ιστορικούς δρόμους της πρώην πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, οι καταστηματάρχες ξεκίνησαν την εκστρατεία του «άδειου τουρισμού» για να τους δελεάσουν. Οι έμποροι από πέντε εμπορικούς δρόμους στη συνοικία Arashiyama του Κιότο – μια δημοφιλής τουριστική περιοχή στα δυτικά περίχωρα της πόλης που είναι γεμάτη ναούς και ιερά – έχουν επινοήσει μια διαφημιστική εκστρατεία που ονομάζεται  «άδειο Arashiyama».

Το Arashiyama έχει απολαύσει τα τελευταία χρόνια πολλούς χειμώνες γεμάτους ταξιδιώτες. Ωστόσο, λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι η γειτονιά έχει μέχρι στιγμής λιγότερους επισκέπτες από ό, τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κατά συνέπεια, ο ιστότοπος της τουριστικής περιοχής της περιοχής δηλώνει ότι οι καταστηματάρχες είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν τους επισκέπτες με ακόμη περισσότερη φροντίδα από ότι συνήθως.

«Πρόσφατα, η περιοχή μας υπέστη πολλές καταστροφές, όπως τυφώνες, πλημμύρες και τώρα τον κορωνοϊό. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας» δήλωσε στο CNN Travel ο Shuichi Kato, εκπρόσωπος της κοινότητας που ασχολείται με την προώθηση του τουρισμού στην Arashiyama.

Πτώση στις αφίξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κιότο, το οποίο διαθέτει 17 περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες ξένους τουρίστες. Συχνά, οι τουριστικές ειδήσεις από το Κιότο επικεντρώνονταν στην κακή συμπεριφορά – για παράδειγμα, η ιστορική γειτονιά του Γκιόν απαγόρευσε πέρυσι τη λήψη φωτογραφιών, λόγω του πλήθους των τουριστών που προσπαθούσαν επίμονα να φωτογραφίσουν γκέισες χωρίς άδεια. Ωστόσο, εν μέσω φόβων για την έκρηξη του κορωνοϊού, οι δημοφιλείς προορισμοί της Ιαπωνίας είδαν σοβαρή πτώση στους τουριστικούς αριθμούς. Προορισμοί σε ολόκληρη την Ασία έχουν αναφέρει μειωμένους τουριστικούς αριθμούς στα διψήφια ποσοστά από τότε που ξεκίνησε η επιδημία, ωστόσο ο ιός επηρέασε ιδιαίτερα την Ιαπωνία, η οποία υποδέχτηκε περίπου 9,6 εκατομμύρια επισκέπτες από την Κίνα το 2019 – το ένα τρίτο των ξένων τουριστικών δαπανών στη χώρα.

Την ίδια ανησυχία με την Ιαπωνία, μοιράζονται και τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) – Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν και Κουβέιτ , τα οποία επιβαρύνονται επίσης σημαντικά από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ιδιαίτερα το επιχειρηματικό κέντρο του Ντουμπάι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δέχεται το μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που εφαρμόζονται λόγω της επιδημίας του κορονωνοϊού στην περιοχή του Κόλπου ενδέχεται να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την τουριστική βιομηχανία του Ντουμπάι, σύμφωνα με αναλυτές της εταιρείας S & P Global. Ο Mohamed Damak, διευθύνων σύμβουλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της S & P Middle East & Africa, δήλωσε ότι θα υπάρξει σίγουρα αντίκτυπος στους επισκέπτες της περιοχής, στις επενδύσεις και ενδεχομένως στις τιμές των βασικών προϊόντων, εάν ο ιός δεν ελεγχθεί έως τον Μάρτιο και παραμείνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο αριθμός των επισκεπτών που αναμένεται να συμμετάσχουν στο Expo 2020 Dubai θα πέσει επίσης. Το Ντουμπάι ήλπιζε να προσελκύσει 11 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες για το εξάμηνο γεγονός που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Ο αναλυτής της S & P Zahabia Gupta δήλωσε ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι του Oman είναι φέτος υψηλότεροι. Περίπου το 45% των εξαγωγών του Ομάν, κυρίως πετρελαίου, πηγαίνουν στην Κίνα, καθιστώντας το πιο εκτεθειμένο από τα αραβικά κράτη του Κόλπου στις εξελίξεις της χώρας.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην περιοχή θα αυξηθούν το προσεχές έτος λόγω των αναμενόμενων υψηλότερων δαπανών, των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και της ασθενούς ανάπτυξης, ανέφερε ο Gupta, προσθέτοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να φτάσει το 7,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος και να ανέλθει σε 8,1% το 2021.

try { _402_Show(); } catch(e) {}

madata.gr