Τι αλλάζει και πού γίνεται υποχρεωτική η μάσκα στην Αττική. Δεν αποκλείουμε τίποτα για lockdown

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί σχεδόν το 60% των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω των σοβαρών περιστατικών Covid-19, οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, ούτως ώστε να ανακοπεί το κύμα εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο από την εξέλιξη της επιδημίας. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό και εξελίσσεται». Ερωτηθείς για ένα νέο lockdown στην Ελλάδα, ο κύριος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, λέγοντας ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα, έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Σστην Αττική, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Αττική καθώς και την χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους υψηλής συνάθροισης, όπου δηλαδή δεν είναι δεν είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων.    

Αναλυτικά, τα έξι μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Αττική είναι τα εξής:

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας,
απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

2. Σε ό,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

3. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές  σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας.

6. Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.

Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών , γι’ αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο.

Μεταξύ μετρίου και υψηλού κινδύνου η Αττική

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, στην Αττική, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση, υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων. Το λεκανοπέδιο βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης δείχνει ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών αυτών των κρουσμάτων και σε ποσοστό πάνω από τον εθνικό μέσο, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα εντός της Περιφέρειας.

Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (πάνω από 60% με αυξητική τάση), ενώ η αναγωγή στα διάφορα μοντέλα-αλγορίθμους ρίσκου δείχνει υψηλότατο κίνδυνο.
Νίκος Χαρδαλιάς

 

 

madata.gr