Θα ανοίξουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023;

Συνήθως η δεύτερη μέρα ενός νέου έτους τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ είναι κλειστά. Μια αιτία είναι το εορταστικό ωράριο και μια δεύτερη η απογραφή. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι μπερδεμένα.

Και γιατί κάποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν κανονικά και άλλα ή δεν έχουν ανακοινώσει ή έχουν γνωστοποιήσει ότι δεν θα λειτουργήσουν. Και στη μέση οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν αν τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου θα μπορούν να πάνε να ψωνίσουν ή όχι.

Το μπέρδεμα, πέρα από την αντιπαράθεση ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους εμποροϋπαλλήλους αλλά και στις εμπορικές επιχειρήσεις, προκλήθηκε γιατί καμία από τις δυο Κυριακές των γιορτών δεν λειτούργησαν τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Ήταν ή Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά, που φέτος «έπεσαν» Κυριακή.

Όταν Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά ήταν άλλες μέρες και τα καταστήματα ήταν ανοιχτά τις Κυριακές, οι εργοδότες επέλεγαν να τα κρατήσουν κλειστά στις 2 Ιανουαρίου για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι. Παλιότερα, γινόταν η απογραφή.

 Σημειώνεται ότι η 2α Ιανουαρίου δεν είναι αργία.

Μεταξύ των καταστημάτων που ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν στις 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει και στις ιστοσελίδες τους, της «Σκλαβενίτης» και της «Κρητικός». Η τελευταία, πάντως, θα λειτουργήσει τα καταστήματα που διαθέτει σε ορισμένες περιοχές στην Κρήτη.

Αν και αρκετά από τα εμπορικά κέντρα, εμπορικά πάρκα έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, όπως για παράδειγμα το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, καθώς και το Smart Park, αρκετές από τις αλυσίδες που διατηρούν εκεί καταστήματα, όπως για παράδειγμα η Zara και συνολικά όλα τα σήματα του ομίλου Inditex που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, δεν θα λειτουργήσουν. Το ίδιο θα κάνει και η σουηδική αλυσίδα H & M.

Μόνο δύο καταστήματά της, τα οποία αμφότερα βρίσκονται σε outlet, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, θα λειτουργήσει η Intersport.

Κλειστά θα παραμείνουν τα Αττικά Πολυκαταστήματα, όχι μόνο στο κατάστημα στο Σύνταγμα (City Link), αλλά και στα υπόλοιπα σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η αλυσίδα που αναμένεται να λειτουργήσει τα καταστήματά της την προσεχή Δευτέρα είναι η Jumbo.

madata.gr