ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα κλειδώνουν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος

H πολυαναμενόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα και αύριο προκειμένου να αποφασίσει τον «οδικό χάρτη» με τον οποίο θα πάει ως την εκλογή νέου προέδρου, στο πλαίσιο της κούρσας της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα μετά την αποχώρησή του. Αναμένεται εκτός απροόπτου να ολοκληρωθεί το παζλ των υποψηφιοτήτων με όσους ακόμη δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους έως χθες και πρόκειται να το κάνουν στη διήμερη συνεδρίαση του 300μελούς οργάνου. Παράλληλα θα συζητήσει τη στρατηγική με την οποία θα πάει το κόμμα στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά τον «οδικό χάρτη» η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται την διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 26 – 27 Αυγούστου και εσωκομματική κάλπη για νέα ηγεσία στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου (προβλέπονται δύο γύροι εφόσον υπάρχουν πέραν της μίας, υποψηφιότητες).

Ήδη καταγράφονται δύο επίσημες υποψηφιότητες, αυτή της Έφης Αχτσιόγλου κι εκείνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ σήμερα θεωρείται βέβαιη και η κατάθεση υποψηφιότητας από τον Νίκο Παππά.

Από εκεί και πέρα μένει να δούμε αν και ποιες εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσονται.

Ο Παύλος Πολάκης, εμφανίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα να έχει δεύτερες σκέψεις για τη δική του υποψηφιότητα, μένει να φανεί που θα καθίσει η μπίλια των οριστικών του αποφάσεων.

Από τη Ρένα Δούρου, που εξ αρχής έχει καταγραφεί ως μία από τις πιθανές υποψηφιότητες, τις τελευταίες μέρες, δεν υπάρχει ουσιαστικά κάποιο σήμα, πως στο παρασκήνιο κάτι κινείται και ενδέχεται να υπάρξει επισημοποίηση στην ΚΕ.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει συνδέσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με έναν διαφορετικό οδικό χάρτη πιο πιστό στο «γράμμα» των καταστατικά προβλεπόμενων διαδικασιών. Μιλά δηλαδή για την ανάγκη διεξαγωγής Έκτακτου Συνεδρίου (με νέους συνέδρους και συσχετισμούς) τον Νοέμβριο, μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο Συνέδριο είναι αυτό που θα οδηγήσει στη διαδικασία εκλογής αρχηγού. Με βάση την έγκριση του χρονοδιάγραμματος για Σεπτέμβριο που έδωσε η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας, και με δεδομένο ότι ο ίδιος έβαλε προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιος, έδειξε να αποσύρεται από την κούρσα. Αν ωστόσο κάποια δεδομένα αλλάξουν κατά την διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής ίσως να δούμε αλλαγή πλεύσης. Από την τάση ΡΕΝΕ στην οποία ανήκει ο Δ. Τεμπονέρας, φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν την μάχη του χρονοδιαγράμματος, με στόχο την αλλαγή του. Εκτιμούν ότι οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή μπορεί να είναι διαφορετικοί από ότι στην ΠΓ και σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύουν ότι η υπόθεση αυτή έχει λήξει. Θα εκτιμηθεί λένε και η δυναμική που θα καταγραφεί από τις ομιλίες των μελών.

Τη δική του μάχη για το χρονοδιάγραμμα θα δώσει και ο Χρήστος Σπίρτζης, σε μια παραλλαγή της παραπάνω πρότασης, καθώς μιλά για εκλογή νέου αρχηγού τον Νοέμβριο, μετά όμως από Διαρκές Συνέδριο (με τους παλιούς συνέδρους και συσχετισμούς) καθώς εκτιμά ότι οι διαδικασίες για προετοιμασία του Έκτακτου Συνεδρίου θα είναι χρονοβόρες και δεν πρόκειται να πιαστεί ο στόχος για Νοέμβρη.

Ο ίδιος, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε έναν χορό επιθέσεων προς στελέχη του οικονομικού επιτελείου, της εσωκομματικής μειοψηφίας και τους γραμματείς του κόμματος, νυν και πρώην, αναμένεται όπως έχει πει να παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή με το αίτημα της άμεσης ανανέωσης των κομματικών οργάνων.

Χρονοδιάγραμμα και αλλαγές στα όργανα φαίνεται ότι αποτελούν και το «όχημα» για την διερεύνηση του πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίον ταυτιζόταν η πλειοψηφία των μελών του οργάνου.

πηγή: topontiki.gr