Σύμφωνο στήριξης στην Ουκρανία αντί για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής εμπλέκεται μια ομάδα δυτικών χωρών ενόψει της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Politico, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία διαπραγματεύονται την οριστικοποίηση μιας δήλωσης «συμφώνου στήριξης» προς την Ουκρανία, και μάλιστα έχουν προσεγγίσει και άλλους δυτικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη G7.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια «ομπρέλα» για όλες τις χώρες που είναι πρόθυμες να παρέχουν στην Ουκρανία συνεχή στρατιωτική βοήθεια, ακόμα κι αν οι λεπτομέρειες διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η προσπάθεια είναι μέρος ευρύτερων διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ και μεταξύ πολλών ομάδων εθνών για το πώς οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να επιδείξουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία.

Το Κίεβο θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, δίνοντάς του πρόσβαση στην περίφημη ρήτρα του Άρθρου 5 της συμμαχίας – δηλαδή η επίθεση σε ένα κράτος-μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων. Ωστόσο, πολλοί σύμμαχοι εντός της συμμαχίας συμφωνούν γενικά ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Έτσι, οι μεγαλύτερες δυνάμεις της συμμαχίας εργάζονται για να δουν ποιες δεσμεύσεις ασφαλείας μπορεί να δώσει η καθεμία στην Ουκρανία. Αυτή η άποψη δεν είναι καθολική, καθώς οι χώρες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ πιέζουν για πιο γρήγορες διαβουλεύσεις για την Ουκρανία, ακόμη και όταν οι μάχες μαίνονται.

Στόχος των δυτικών δυνάμεων είναι να αποκαλύψουν το πλαίσιο-ομπρέλα τους γύρω από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Τρίτη στο Βίλνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συζητήσεων.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρκετά προωθημένο στάδιο, και ελπίζουμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της συνόδου κορυφής», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ συμφώνησε, λέγοντας στους δημοσιογράφους σε ξεχωριστή ενημέρωση ότι διεξάγονται «ξέφρενες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής» αυτή τη στιγμή «για το πώς πρέπει να μοιάζει αυτό».

Λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ τη Δευτέρα στο Λονδίνο, όπου τα δύο επιτελεία τους θα προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν τις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με δεύτερο διπλωμάτη του ΝΑΤΟ που γνωρίζει τα σχέδια. Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Κόλιν Καλ, έχει επιφορτιστεί να φτάσει τη συμφωνία στο τέρμα.

Η πρωτοβουλία μπορεί τελικά να ισοδυναμεί με υποσχέσεις για συνέχιση μεγάλου μέρους της βοήθειας που παρέχουν ήδη οι σύμμαχοι: όπλα, εξοπλισμός, εκπαίδευση, χρηματοδότηση και πληροφορίες. Αλλά η πρόθεση είναι να προσφέρουμε ένα πιο μόνιμο σήμα ενότητας για την Ουκρανία, ειδικά καθώς το Κίεβο είναι απίθανο να λάβει τη σταθερή υπόσχεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ που θέλει στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

«Είναι βασικά μια εγγύηση προς την Ουκρανία ότι, για πολύ καιρό ακόμη, θα εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις της, θα τις χρηματοδοτούμε, θα τις συμβουλεύουμε, θα τις εκπαιδεύουμε για να έχουν αποτρεπτική δύναμη. ενάντια σε οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση», δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, πολλές λεπτομέρειες αυτής της υποστήριξης θα μείνουν για αργότερα. Ο διπλωμάτης είπε ότι θα εναπόκειται σε κάθε ενδιαφερόμενη χώρα να καθορίσει διμερώς με την Ουκρανία «ποια θα είναι η δέσμευσή μεταξύ τους. Και μπορεί να είναι οτιδήποτε, από αεράμυνα μέχρι τανκς και οτιδήποτε άλλο».

Την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε μια «έκκληση προς όλες τις χώρες που θέλουν να στηρίξουν την Ουκρανία», λέγοντας ότι θα πρέπει «να λάβουν αποφάσεις για τον εαυτό τους που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτή τη στήριξη για ένα, δύο, τρία και, αν χρειαστεί. να περάσουν, περισσότερα χρόνια, γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική σύγκρουση».

Ανεξάρτητα από τη δήλωση διασφάλισης ασφάλειας που θέλουν να οριστικοποιήσουν οι δυτικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται επίσης νέους τρόπους για να βοηθήσει τον στρατό της Ουκρανίας για τα επόμενα χρόνια.

Στη σύνοδο κορυφής, το ΝΑΤΟ θα συμφωνήσει σε σχέδια που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. Το σχέδιο, είπε, θα περιλαμβάνει «ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για τη διασφάλιση της πλήρους διαλειτουργικότητας μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του ΝΑΤΟ».

Αυτή η πολυετής προσπάθεια θα επικεντρωθεί επίσης στα ουκρανικά στρατιωτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού, και όπως η πρωτοβουλία «ομπρέλα», θα εξαρτηθεί από τις επιμέρους χώρες που θα συνεισφέρουν ό,τι αυτές κρίνουν κατάλληλο.

ΝΑΤΟϊκές φιλοδοξίες

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσουν επίσης ένα νέο φόρουμ ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, δίνοντας στις δύο πλευρές χώρο να εργαστούν σε «πρακτικές κοινές δραστηριότητες», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η ευρύτερη συνομιλία για τη διασφάλιση της ασφάλειας έχει αναπόφευκτα συνυφαστεί με τη συζήτηση γύρω από τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη όταν κατά τη συνάντηση των χωρών της Συμμαχίας στο ΝΑΤΟ.

Στο επίσημο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου, «θα ασχοληθούμε με τις φιλοδοξίες ένταξης της Ουκρανίας και αυτό είναι κάτι για το οποίο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να εργάζονται», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες στοχεύουν να ενημερώσουν την αόριστη υπόσχεση της συμμαχίας που υπάρχει από το 2008 ότι η Ουκρανία «θα γίνει» μέλος του ΝΑΤΟ κάποια στιγμή. Αλλά δεν αναμένεται να προσφέρουν στο Κίεβο τη «σαφή πρόσκληση» που επιδιώκει ο Ουκρανός ηγέτης Volodymyr Zelenskyy, αναφέρει επισης το Politico.

«Σίγουρα, θα συζητήσουμε επίσης το ζήτημα του πώς θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την προοπτική των χωρών που κοιτάζουν στο ΝΑΤΟ και θέλουν να ενταχθούν σε αυτό», είπε ο Σολτς την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πρόσθεσε, «είναι επίσης σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να γίνει μέλος μιας αμυντικής συμμαχίας κατά τη διάρκεια ενός πολέμου».

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ έδωσε έναν πιο αισιόδοξο τόνο την Παρασκευή.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ένα μήνυμα που είναι ξεκάθαρο», είπε. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Σύμμαχοι συμφωνούν ήδη σε πολλές σημαντικές αρχές όσον αφορά την Ουκρανία και την ένταξή της», κατέληξε.

Πηγή: ieidiseis.gr