Στο στόχαστρο της εφορίας οι influencers – Το προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται σε 8-10 δισ. ευρώ ετησίως με την εφορία να βάζει τώρα στο στόχαστρό της τους influencers.  

Συγκεκριμένα, την εντατικοποίηση των ελέγχων σε και όλους όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, διευκρινίζοντας ότι είναι στις προτεραιότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Τσάπαλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι έλεγχοι σε influencers θα ενταθούν. «Ήδη έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις και ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα» ανέφερε, εστιάζοντας την παραβατική φορολογική συμπεριφορά προβεβλημένων προσώπων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η επέκταση των POS και σε άλλα επαγγέλματα.

Χαρακτηρίζοντας τη φοροδιαφυγή ως «διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα μας», ο εκπρόσωπος του υπουργείου αναφέρθηκε στο σχέδιο για την καταπολέμησή της, που στηρίζεται στην ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. «Αυτή τη στιγμή κατ’ εκτίμηση, η φοροδιαφυγή τον χρόνο κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι περίπου οι δαπάνες μας για υγεία και παιδεία μαζί κάθε χρόνο», σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

«Η κυβέρνηση έχει προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για ρύθμιση οφειλών

«Σήμερα λήγει η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου όσοι θέλουν να επωφεληθούν από την αναβίωση των 120 δόσεων ή να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των 72 δόσεων για χρέη ή για χρέη ενεργειακής κρίσης. Δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση ούτε από τη φορολογική αρχή ούτε από τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος.

Και όπως τόνισε το ενδιαφέρον, με βάση τα στοιχεία, είναι έντονο τις τελευταίες ημέρες. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής και καλούμε όσοι δεν έχουν σπεύσει και θέλουν πραγματικά, καταβάλλοντας τις δύο δόσεις, να ενταχθούν σε αυτές τις πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να ενταχθούν τις ρυθμίσεις θα έχουν ευεργετήματα όπως το ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στο μέλλον.

«Ο οφειλέτης μπορεί να εκδίδει κανονικά φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να μπορεί να κάνει τις δουλειές του» εξήγησε ο κ. Τσάπαλος υπενθυμίζοντας ότι οι οφειλές πρέπει να ρυθμιστούν για να μην έχουν πρόβλημα με την χορήγηση σύνταξης όλοι όσοι βρίσκονται προ των πυλών συνταξιοδότησης.

«Οι πολίτες πρέπει να δουν ποιο είναι το συμφέρον τους» σημείωσε λέγοντας ότι η πλειονότητα των οφειλών είναι κάτω από 15.000 ευρώ.

Αναφορικά με τους φορολογούμενους που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών επισήμανε ότι θα δουν τα ονόματα τους να δημοσιεύονται τόσο από το ΚΕΑΟ όσο και από την ΑΑΔΕ.