«Στο έλεος των παραχαρακτών, οι Ευρωπαίοι πολίτες»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει το μεγάλο ζήτημα της ευρείας παραχάραξης χαρτονομισμάτων ευρώ και του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που εν αγνοία τους βρίσκονται στην κατοχή τους χαρτονομίσματα που αποτελούν προϊόντα παραχάραξης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η επικίνδυνη και παράνομη δράση των παραχαρακτών του ευρώ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ενημέρωσε η BCE μόνο το 2017 εντοπίστηκαν 694.000 πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 20 ή 50 ευρώ που αποτελούν και τα χαρτονομίσματα ευρείας κυκλοφορίας από τις αρχές κυρίως χωρών της Ευρωζώνης.
Το πρώτο εξάμηνο του 2019 πρόκειται να τεθούν σε κυκλοφορία χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ υπό νέα μορφή. Η παραχάραξη από επιτήδειους απατεώνες των χαρτονομισμάτων του ευρώ αφενός δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το μέλλον του ευρώ και αφετέρου προκαλεί σημαντικές απώλειες στους πολίτες. Που όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης αλλά πολλές φορές αντιμετωπίζουν και δικαστικές διώξεις αν βρεθούν εν αγνοία τους στην κατοχή τους πλαστά χαρτονομίσματα.

Ερωτάται η Επιτροπή:
– Τι μέτρα έχουν ληφθεί και να ναι θεωρούνται ασφαλή για την αντιμετώπιση και εξάλειψη του φαινομένου;
– θεωρείτε σωστό οι πολίτες που εν αγνοία του έχουν στην κατοχή τους χαρτονομίσματα που αποτελούν προιόν παραχάραξης όχι μόνο να μην αποζημιώνονται αλλά ενίοτε να διώκονται ποινικά;
– Είναι στο σχεδιασμό της ΕΚΤ η έκδοση χαρτονομισμάτων του 1 και 2 ευρώ;»

Πηγή: kritipress.gr