Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες στην Περιφέρεια Κρήτης για τις εκλογές της Κυριακής (vid,pics)

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες στη Περιφέρεια Κρήτης για την διεξαγωγή των Βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023. Η Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα οι Περιφερειακές ενότητες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Στις βουλευτικές εκλογές σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης θα ψηφίσουν συνολικά: 543. 908 εκλογείς. Το σύνολο των εκλογικών τμημάτων για όλη την Κρήτη είναι 1.306 εκλογικά τμήματα τα οποία αντιστοιχούν σε 1.294 για τους βασικούς εκλογείς και σε 12 τμήματα για τους ετεροδημότες. Οι συνδυασμοί οι οποίοι έχουν ανακηρυχθεί και θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την Περιφέρεια Κρήτης είναι 31.
Την Πέμπτη 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η τακτοποίηση των εκλογικών σάκων οι οποίοι περιέχουν το εκλογικό υλικό και συγκεκριμένα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών, τα βιβλία της εφορευτικής επιτροπής και διάφορα είδη υλικών που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή των εκλογών όπως: σφραγίδες μολύβια, ταμπόν, στυλό, κλπ.
Οι εκλογικοί σάκοι την Παρασκευή 18 Μαΐου δόθηκαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Κρήτης, μέσω των Δήμων.
Μιλώντας για την όλη διαδικασία στο Press Office Online, η γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Ραπτάκη τόνισε : «την Πέμπτη 18 Μαΐου ουσιαστικά φτιάχτηκε ο εκλογικός σάκος ο οποίος περιέχει τα ψηφοδέλτια, τα βιβλία των εφορευτικών επιτροπών, υποστηρικτικό υλικό όπως μελάνια, συρραπτικά. Σε κάθε εκλογικό κέντρο θα πάει ένας σάκος. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα παρουσιαστούν στην Περιφέρεια το Σάββατο και θέλουμε να πιστεύουμε πως η εκλογική διαδικασία της Κυριακής θα διεξαχθεί ομαλά».

Καινοτομία φέτος στη μετάδοση των αποτελεσμάτων
Καινοτομία στις φετινές εκλογές, όπως επεσήμανε η κ. Ραπτάκη αποτελούν τα τάμπλετ τα οποία μέσω των δήμων θα δοθούν στους δικαστικούς αντιπροσώπους που με τη σειρά τους τη βραδιά των εκλογών θα μεταδώσουν τα αποτελέσματα απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω των τάμπλετ.
Συγκεκριμένα, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 τα αποτελέσματα υπέρ των συνδυασμών θα μεταδίδονται από όλα τα εκλογικά τμήματα απευθείας στο υπουργείο εσωτερικών με χρήση των συσκευών ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων SRT (TABLET) από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Παράλληλα θα παραδίδονται τα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων (τηλεγραφήματα ) μέσω αγγελιοφόρου σε έντυπη μορφή στους Δήμους οι οποίοι αφού ψηφιοποιήσουν τα τηλεγραφήματα θα τα αποστέλλουν με τη χρήση του υποσυστήματος μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0 στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων οι οποίες θα τα μεταδίδουν τηλεφωνικά στο υπουργείο εσωτερικών.
Τα αποτελέσματα υπέρ υποψηφίων (σταυροί προτίμησης) καταμετρούνται και στη συνέχεια καταχωρούνται στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων SRT από τον δικαστικό αντιπρόσωπο που τα μεταδίδει στο υπουργείο εσωτερικών .
Το έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ των υποψηφίων παραδίδεται στο οικείο Πρωτοδικείο μέσα στον εκλογικό σάκο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο.
«Οι Περιφέρειες θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα των σταυρών και τηλεφωνικά ώστε να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων. Στη συνέχεια οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα καταχωρήσουν και θα μεταδώσουν και τη σταυροδοσία των υποψηφίων απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και θα κατατεθεί το πρακτικό στο Πρωτοδικείο», πρόσθεσε η κ. Ραπτάκη.

Ειδικότερα οι εκλογείς και τμήματα ανά Περιφερειακή Ενότητα:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου οι εκλογείς είναι 258.729 και η ψηφοφορία θα γίνει σε 575 εκλογικά τμήματα και σε έξι (6) τμήματα για τους ετεροδημότες. Οι ετεροδημότες ανέρχονται στους 2.199.
Στην Περιφερειακή ενότητα Λασιθίου θα ψηφίσουν 67.914 εκλογείς σε 170 εκλογικά τμήματα και ένα (1) τμήμα ετεροδημοτών. Οι ετεροδημότες ανέρχονται στους 1.314.
Στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου θα ψηφίσουν 73.386 εκλογείς σε 211 εκλογικά τμήματα και ένα (1) τμήμα ετεροδημοτών. Οι ετεροδημότες ανέρχονται στους 1.628.
Στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων θα ψηφίσουν 143.879 εκλογείς σε 338 εκλογικά τμήματα και 4 (4) τμήματα ετεροδημοτών. Οι ετεροδημότες ανέρχονται στους 2.096.

Δείτε το βίντεο: