«Στάσιμο το υποθαλάσσιο καλώδιο της Κρήτης»

Στην καθυστέρηση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει το έργο της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα έργο μείζονος σημασίας, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Γεώργιο Σταθάκη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ο ενεργειακός σχεδιασμός για την Κρήτη, περιλαμβάνει την κατασκευή υποβρυχίου καλωδίου που θα συνδέσει το νησί με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Η διασύνδεση αυτή με την ηπειρωτική Ελλάδα αφορά και άλλες νησιωτικές περιοχές, και θα έχει ως συνέπεια να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που χρησιμοποιούνται για να έχουν οι κάτοικοι των νησιών την ίδια τιμή ρεύματος με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Η Ερώτηση συνεχίζει λέγοντας ότι: «Παρά τη βαρύνουσα σημασία του έργου για το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία της χώρας, ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να αναβάλει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του για το 2024, καθυστερώντας ακόμα παραπάνω την υλοποίηση των υποβρύχιων διασυνδέσεων και χρεώνοντας με αυτό τον τρόπο τους καταναλωτές με 600 – 800 εκατ. ευρώ ετησίως και τους κατοίκους της Κρήτης με 250 – 350 εκατ. ευρώ αντίστοιχα!

Έτσι, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη από πέρυσι εκπονηθεί η μελέτη βυθού και να επισπευσθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο ΑΔΜΗΕ μόλις προ ημερών προκήρυξε το διαγωνισμό για την προμελέτη και την αναγνωριστική ωκεανογραφική και βιομετρική μελέτη εγκατάστασης του υποβρυχίου καλωδίου.

Η παρέμβαση καταλήγει λέγοντας ότι «Δυστυχώς, η κυβέρνηση και στο θέμα της καλωδιακής- ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποδεικνύει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα:

«Ποιος ο προγραμματισμός για την κατασκευή του καλωδίου που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της Κρήτης;».

  
Πηγή: kritipress.gr