Σοκάρουν τα στατιστικά στοιχεία για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας

Η μία μετά την άλλη φτάνουν καθημερινά στα δικαστήρια υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Στη Θεσσαλονίκη χαρακτηριστικές ήταν τις τελευταίες ημέρες οι υποθέσεις της 26χρονης που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τον πατέρα της, τον οποίο κατηγορεί ότι τη θώπευσε, αλλά και 37χρονου που συνελήφθη κατηγορούμενος ότι χτύπησε την πρώην σύντροφό του στην κοιλιά ενώ ήταν στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Τα στατιστικά στοιχεία για την αύξηση των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας σοκάρουν. Καθημερινά σχηματίζονται περισσότερες από 28 δικογραφίες την ημέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 σχηματίστηκαν 5.139 δικογραφίες, δηλαδή περισσότερες από 25 δικογραφίες την ημέρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, πέρσι, είχαν σχηματιστεί 8.776 δικογραφίες, δηλαδή 24 καταγγελίες την ημέρα. Φέτος, ο μήνας που καταγράφηκαν οι περισσότερες καταγγελίες ήταν ο Μάιος, με 995 υποθέσεις, δηλαδή σχηματίζονταν 32 δικογραφίες την ημέρα. Κατηγορούμενοι το πρώτο εξάμηνο φέτος ήταν 4.558 άνδρες και 1.097 γυναίκες. Τα θύματα των φετινών υποθέσεων είναι 4.606 γυναίκες και 1.580 άνδρες.

Θετικό χαρακτηρίζεται ότι τα θύματα πλέον δεν διστάζουν να καταγγείλουν, ελπίζοντας πως έτσι θα περιοριστεί το φαινόμενο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ