Σήμερα το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την έξοδο από τα Μνημόνια

 Σε έναν τόπο με πολύ συγκεκριμένο συμβολισμό επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του για να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για την έξοδο της χώρας μας από το πρόγραμμα διάσωσης και τα Μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας σήμερα θα βρεθεί στην Ιθάκη από όπου θα μιλήσει για τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων έως και την τελική σημερινή έξοδο από αυτά, την ώρα που …"ζυμώνεται" ο ανασχηματισμός.

Από τον ανασχηματισμό στη ΔΕΘ

Έχοντας ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες τις κυβερνητικές αλλαγές, ο κ. Τσίπρας ταυτόχρονα προετοιμάζει και την άνοδο του στην Θεσσαλονίκη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια της διεθνούς εκθέσεως.

Στην τρίτη και τελευταία στάση πριν από τις εκλογές ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει σαφές ότι μέχρι την λαϊκή ετυμηγορία θα έχει προσπεράσει τον κάδο με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου, παρουσιάζοντας μια νέα οικονομική πολιτική βασισμένη σε μειώσεις φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών με στόχο την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων. Παροχές ενόψει εκλογών μήπως και περισώσει κάτι από την καταβαραθρωμένη εικόνα της κυβέρνησης του.

Γι αυτό το λόγο θέλει να δείξει ότι τοποθετεί νέα πρόσωπα στην κυβέρνησηπου δεν θα έχουν αφετηρία την πολική των προηγούμενων ετών αλλά νεώτερη πολιτική και πάντως όχι συνυφασμένη με τη λιτότητα των τελευταίων ετών που είναι εξ ολόκληρου δική του. Δεν διαθέτει όμως μεγάλη κατηγορία στελεχών που θα μπορούσαν να στηρίξουν το νέο αφήγημά του καθώς ο κυβερνητικός πάγκος είναι μικρός. Έπο την άλλη έχει και το αγκάθι που φροντίζει να μην κόβει ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπει με καλό μάτι την αναβάθμιση στελεχών που προέρχονται από άλλους κομματικούς σχηματισμούς γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν αναδεικνύονται στελέχη του κομματικού μηχανισμού που θέλει η Κουμουνδούρου.

Αυτός ο λόγος είναι που ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και παρόμοια προβλήματα στη στελέχωση των ψηφοδελτίων του στις εκλογές, αφού ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να ανθίσουν όλα τα λουλούδια…

Έτσι ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει τελικά στον ανασχηματισμό με τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα οι κ.κ. Σπίρτζης και Κουρουμπλής, αν θα τους αναβαθμίσει πηγαίνοντας τους σε κάποια άλλα υπουργεία ή θα τους αφήσει στα ίδια υπουργικά πόστα. Από τους αμετακίνητους υπουργούς φέρονται να είναι οι κ.κ. Ν. Κοτζιάς στο υπ. Εξωτερικών, Π. Καμμένος στο υπ. Άμυνας και ο κ. Ε. Τσακαλώτος μαζί με την κ. Ε. Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη και Δ. Βίτσα.

Αντίθετα ο κ. Ν. Παππάς από το υπ. Ψηφιακής πολιτικής μπορεί να μετακινηθεί στη θέση του κ. Δραγασάκη, ενώ και ο κ. Πιτσιόρλας ενδέχεται να αναβαθμιστεί. Στην περίπτωση των μετακινήσεων αν θα παραμείνει στη θέση του είναι και ο κ. Χρ. Σπίρτζης που μπορεί να διαδεχθεί τον κ. Σκουρλέτη στο υπ. Εσωτερικών. Ο ίδιος έχει πει κατ´ επανάληψη στον πρωθυπουργό ότι δεν τον απασχολεί όπου και αν τον τοποθετήσει.

Κοντά σε εκείνους που κινδυνεύουν να δούνε την πόρτα εξόδου εμφανίζονται ο κ. Β. Αποστόλου από το υπ. Αγροτικής πολιτικής και από κοντά στο ίδιο υπουργείο ο κ. Τσιρώνης. Πληροφορίες εμφανίζουν επίσης να μένει εκτός κυβέρνησης και ο υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου.

Πηγή: kritipress.gr