Ρέθυμνο: Τελετή αγιασμού στο νεοϊδρυθέν Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Σπηλίου

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για την σχολική χρονιά και την έναρξη λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Σπηλίου.

Στην ομιλία του ο υπεύθυνος παιδείας του δήμου Αγίου Βασιλείου και διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σπηλίου, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Είναι κοινά αποδεκτό ότι η γνώση αποτελεί ένα από τα βασικότερα αγαθά και το μόνο ικανό να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής και παράλληλα να ενισχύσει την οικονομία μέσω της αξιοποίησης και εφαρμογής της στους διάφορους τομείς. Υπηρετώντας αταλάντευτα αυτή την παραδοχή, ως δημοτική αρχή του δήμου Αγίου Βασιλείου, και έχοντας πάγια θέση μας ότι η εκπαίδευση, η κατάρτιση, και η Δια βίου Μάθηση αποτελούν κύριους πυλώνες προόδου και ανάπτυξης, προωθούμε προγράμματα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση αλλά και κατάρτιση.
Έτσι, μέχρι τώρα, έχουμε επιτύχει στόχους σημαντικούς τους οποίους θα μου επιτρέψετε εν συντομία να παρουσιάσω:
α) Παράρτημα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, ιδρύθηκε το 2019, λειτουργεί για 5η συνεχή χρονιά, φέτο στην Τοπική Κοινότητα Κοξαρές. Από το σχολείο αυτό έχουν αποφοιτήσει και αποκτήσει απολυτήριο Γυμνασίου, έως τώρα, πλέον των 50 συνδημοτών μας οι οποίοι για διάφορους λόγους ο καθένας είχαν αναγκαστεί να διακόψουν το σχολείο στα πρώτα στάδια της ζωής τους,
β) Νηπιαγωγείο Ακουμίων, ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο ακριβώς (2022) και φιλοξενεί τα νήπια της ευρύτερης περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Ακουμίων, προσφέροντας τους όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια για την σωστή διαμόρφωση της προσωπικότητά τους, βάζοντας παράλληλα τα θεμέλια και τις βάσεις της εκπαίδευσης τους.
γ) Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Αγίου Βασιλείου, ιδρύθηκε την εποχή του Covid, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζεται από πόρους του δήμου και συνεχίζει και σήμερα, αξιοποιώντας αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων, εφαρμόζοντας μεικτό σύστημα διαζώσης και εξαποστάσεως εκπαίδευση, να προωθεί την διάχυση γνώσης και καινοτομίας, μέσω κύκλων μορφωτικών μαθημάτων, ημερίδων, διαλέξεων, σε διάφορες θεματικές ενότητες που αφορούν το τόπο μας και τους ανθρώπους του.
δ) τέλος, σήμερα, έχουμε την χαρά να εγκαινιάζουμε μια ακόμα νέα εκπαιδευτική δομή. Η δομή, αυτή, ιδρύθηκε με την 70505 ΚΥΑ, και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 23ης Ιουνίου 2023 τ. Β, αρ. 4151, και σηματοδοτεί την υλοποίηση ενός βασικού μας οράματος : την ίδρυση του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Σπηλίου.
Ως γνωστόν, το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.), αποτελεί θεσμό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσφέρει γενική μόρφωση καθώς και Επαγγελματική Κατάρτιση, ενώ δίνει τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Σπηλίου ξεκίνησαν ήδη και λειτουργούν: στην Α Λυκείου 2 τμήματα γενικής παιδείας, ενώ στην Β ένα τμήμα γενικής παιδείας, και δύο τμήματα τομέων:
Α)Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας με ειδικότητες:
Β) Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος με ειδικότητες:
Αποστολή του νέου μας σχολείου είναι να δώσει στους δημότες, που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις συμβατικές σχολικές τάξεις, τη δυνατότητα να αποκτήσουν αφενός εκπαίδευση λυκειακού επιπέδου, αφετέρου να παρέχει ειδίκευση σε τομείς που υπηρετούν τις επαγγελματικές και αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής μας , δηλαδή στον Τουρισμό και στον Πρωτογενή τομέα.
Όπως καλά γνωρίζουμε, όλοι , στον δήμο Αγίου Βασιλείου, οι θεμελιώδεις πυλώνες που υποστηρίζουν την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι άλλοι από το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Ως πιο σημαντικός όμως αναδεικνύεται η ίδια μας η κοινωνία, οι άνθρωποι της, οι δημότες μας. Είναι αυτοί που καθορίζουν το παρόν αλλά και θα διαμορφώσουν το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Υποχρέωση δική μας, ως δημοτική αρχή, είναι να τους κατευθύνουμε, εξασφαλίζοντας τους την δυνατότητα απόκτησης γνώσης, κατάρτισης, αλλά παράλληλα να τους ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα περιβάλλοντος και να τους πείσουμε για την αξία που έχει ο τόπος μας. Την στόχευση αυτή έρχεται να υπηρετήσει το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Σπηλίου.
Θα ήθελα όμως, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στο να βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση και εγκαινιάζουμε σήμερα το νέο μας σχολείο:
• Πρώτα από όλους το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη για τις θέσεις ευθύνης που μου έχει αναθέσει έως τώρα και την εμπιστοσύνη που παρέχει στο πρόσωπό μου, γεγονός που μου δίνει την ευκαιρία, από καίριες θέσεις να υπηρετώ και να προσφέρω στον τόπο μου.
• Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Βασιλείου για την αμέριστη υποστήριξη στα θέματα παιδείας
• Το Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Βούτσινο για την καθοριστική του συμβολή στην απόφαση ίδρυσης του νέου μας σχολείου
• Το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Μαραγκάκη για την σύμπραξη στην όλη προσπάθεια και συνεργασία όσον αφορά στην τεκμηρίωση του αιτήματός.
• Τους διευθυντές και συλλόγους διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων, Γυμνασίου και Λυκείου Σπηλίου, για την φιλοξενία και την άριστη συνεργασία.
• Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και συνεργάτες μου, στο δήμο Αγίου Βασιλείου, αφανείς, ακούραστους συντελεστές της προσπάθειας όλων όσων έχουμε καταφέρει έως τώρα.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να προσθέσω το εξής:
Παρατηρούμε συχνά να συμβαίνει στην πορεία της ζωής, ο ρόλος που αναλαμβάνουμε να μεταβάλλεται, ο σκοπός όμως να παραμένει ίδιος. Αυτό ακριβώς επαληθεύεται σήμερα. Από τη θέση του Υπεύθυνου Παιδείας του Δήμου Βασιλείου από όπου οραματισθήκαμε και δουλέψαμε για να φτάσουμε τελικά στο επιθυμητό σημερινό αποτέλεσμα, την ίδρυση αυτού του σχολείου, βρίσκομαι να υπηρετώ το σχολείο αυτό μέσα από έναν άλλο εξίσου σημαντικό ρόλο, αυτόν του εκπαιδευτικού και του διευθυντή του. Με αισθήματα ευθύνης αλλά και τιμής, λοιπόν, υπόσχομαι, και από τη θέση αυτή να πράξω το καλύτερο δυνατό για τους μαθητές, τους συναδέλφους, τον τόπο μου και τους ανθρώπους του.
Καλορίζικο και επωφελές το νέο μας σχολείο!
Σας ευχαριστώ »

Στην τελετή του Αγιασμού παρέστησαν οι πατέρες Εμμ. Μαράκης και Ε. Τσουρδαλάκης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Ταταράκης, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μαραγκάκης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Βαβουράκης, κ. Θεοδωράκης, κ. Πελαντάκη, κ. Γαραντωνάκη, οι προέδροι Τοπικών Κοινοτήτων κ . Παπαδάκης, κ. Βασιλάκης, κ. Κλειδής, ο πρών πρόεδρος ΓΕΩΤΕ Κρήτης κ. Στεφανάκης, η διευθύντρια του Γυμνασίου Σπηλίου κ. Ψυχαράκη, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και πλήθος κόσμου.