Προέλευση κορονοϊού: Βίντεο με νυχτερίδες σε εργαστήριο της Ουχάν αναζωπυρώνει τα σενάρια

Εντύπωση προκαλεί το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Sky News Australia, όπου αποδεικνύεται ότι στο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν φέρεται να διατηρούσαν ζωντανές νυχτερίδες.

Να σημειωθεί  ότι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είχαν απορρίψει τον ισχυρισμό αυτόν, χαρακτηρίζοντάς τον «συνωμοσία».

Αν οι εικόνες του βίντεο αποδειχθούν αληθινές θα πυροδοτηθούν νέα σενάρια για την προέλευση του κορωνοϊού.

Τα πλάνα που παρουσίασε το Sky News προέρχονται από ένα κρατικό διαφημιστικό, που κυκλοφόρησε το 2017 για να προβάλλει τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν. Το βίντεο, που «ξετρύπωσε» η ομάδα DRASTIC, η οποία αυτοπροσδιορίζεται σαν μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών που διερευνά την προέλευση του κορωνοϊού και το έστειλε στο τηλεοπτικό κανάλι. Το Sky News δεν έδειξε ολόκληρο το βίντεο, αλλά συμπεριέλαβε μικρά αποσπάσματα του υλικού, στα οποία διακρίνονται οι νυχτερίδες. 

Συγκεκριμένα, σε ένα σύντομο απόσπασμα πέντε δευτερολέπτων δείχνει νυχτερίδες μέσα σε κλουβί, ενώ ακολουθούν άλλα πλάνα με παρόμοια κλουβιά και έναν επιστήμονα να δίνει ένα σκουλήκι σε μια νυχτερίδα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι σαφές πού ακριβώς τραβήχτηκε το βίντεο, καθώς υπάρχουν πολλά ερευνητικά εργαστήρια στην Ουχάν, τουλάχιστον ένα από τα οποία – το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών – διατηρούσε ζωντανά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων.

 

madata.gr