«Πράσινο φως» από Μητσοτάκη για την επένδυση στο Αμάρι

Σε μια περίοδο επενδυτικής άπνοιας τα ενεργειακά έργα στην Κρήτη παραμένουν μπλοκαρισμένα. Μολονότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ευκαιρίες σημαντικές, εντούτοις δεν υπάρχει το απαραίτητο ενδιαφέρον.

Το βέβαιο είναι ότι οι επενδύσεις είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπερβούμε την παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας. Χωρίς αυτές η οποιαδήποτε δημοσιονομική προσαρμογή καθίσταται μετέωρη. Με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε μπορούμε να διασφαλίσουμε ανάπτυξη και ευημερία.

Οι ενεργειακές επενδύσεις είναι η μεγάλη πρόκληση για τον τόπο μας, για την οικονομία. Οι κλιματικές συνθήκες, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Κρήτης, δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται να επικρατεί σύγχυση και πρωτίστως αδιαφορία. Οι θεσμικοί φορείς δεν επιδεικνύουν το απαραίτητο ενδιαφέρον.

Αντιθέτως, στην οροφή της πολιτικής ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος η ανάγκη να επενδύσουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τη σημασία τους επεσήμανε σε πρόσφατη ομιλία του στην 3η Διεθνή Ευρωαραβική Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε μεγάλα έργα, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, εστίασε στην αποθήκευση ενέργειας.

Μάλιστα αναφέρθηκε στα έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι Κρήτης και στην Αμφιλοχία, τα οποία επελέγησαν να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, οι επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ μπορεί να ξεπεράσουν τα 15 δις ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως, να συνοδευτούν και από τις απαραίτητες και χρόνια αναγκαίες διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Με άρθρο του πριν από λίγες μέρες στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, επέκρινε την κυβέρνηση για την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι σε όλους εκείνους που φτάνουν μέχρι του σημείου να καταστρέφουν τις υποδομές που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Πάντως, η επένδυση στο Αμάρι Ρεθύμνης, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καιρός είναι αυτό να το αντιληφθούν και όλες εκείνες οι δυνάμεις που φαίνεται να δυσκολεύονται να απεξαρτηθούν από τις χρόνιες παθογένειες και τις ιδεοληψίες τους.

Τώρα που η χώρα προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, οι πράσινες επενδύσεις για καθαρή ενέργεια δεν είναι απαραίτητες μόνο γιατί συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης. Αλλά και διότι υπηρετούν τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του νησιού. Παράλληλα, προστατεύουν το περιβάλλον, παράγουν κοινωνικό μέρισμα, ενισχύουν την τοπική οικονομία. Καθιστούν την Κρήτη ενεργειακό κόμβο της Ελλάδας, εναρμονίζοντάς τη με τη σύγχρονη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς στη χώρα μας τα αυτονόητα παραμένουν ζητούμενα.
Ευελπιστούμε να κυριαρχήσουν οι λογικές του πραγματισμού και του ρεαλισμού.
Οι επενδύσεις -πόσω μάλλον οι πράσινες- δίνουν «ανάσα ζωής» στην Ελλάδα και στην οικονομία της.

Πηγή: typoskritis.gr