Πώς να ξεπεράσετε έναν καβγά; 20 σωτήριες συμβουλές

Είχες έναν μεγάλο καβγά με τον/ την σύζυγό σου; Μπορεί να ήταν μια τρίωρη διαμάχη, μπορεί να ήταν μια 20λεπτη έντονη συζήτηση. Ίσως να ήταν και ο συνδυασμός των δύο. Όπως και να έχει, συνέβη. Ειπώθηκαν πολλά πράγματα. Υπήρξε έκρηξη θυμού. Πληγώθηκαν τα συναισθήματα και τώρα υπάρχει ρήξη ανάμεσά σας.
Οι καβγάδες συμβαίνουν. Μεγάλοι, μικροί. Είναι εντελώς φυσιολογικό και υγιές. Το να συμφωνείς σε όλα είναι απίθανο. Και ένας γάμος χωρίς καβγάδες- μικρούς ή μεγάλους- είναι ένας γάμος χωρίς παραγωγικότητα. Οι διαμάχες δείχνουν ότι υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει σε μια σχέση και ότι και οι δύο σύντροφοι βρίσκονται στο δρόμο της προσπάθειας να κάνουν κάτι για τη σχέση, να πετύχουν έναν ανώτερο στόχο, και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τον τρόπο για να την κάνουν καλύτερη.

Γι’ αυτό λένε το τι θα κάνεις μετά από έναν μεγάλο καβγά είναι τόσο σημαντικό όσο το τι θα κάνεις- και τι δεν θα κάνεις- κατά τη διάρκεια του καβγά. Είναι εύκολο απλά να κάθεσαι και να περιμένεις μετά από έναν καβγά μέχρι τα πράγματα να γίνουν φυσιολογικά ξανά. Το να κατανοήσεις πότε κάποιος χρειάζεται χρόνο ή χώρο είναι σημαντικό. Αλλά το να λειτουργείς σαν να μην συνέβη τίποτα είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. Είναι σημαντικό να αναλαμβάνεις δράση έτσι ώστε και οι δύο τελικά να καταφέρετε να επαναφέρετε την κατάσταση στο φυσιολογικό. Επομένως, τι μπορεί να γίνει;

Ακολουθούν 20 μικρά και ωραία πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά από έναν καβγά.
1. Γράψε πώς αισθάνεσαι. Τα πάντα. Η διαδικασία της γραφής είναι βοηθητική καθώς καταγράφεις τις σκέψεις σου και μπορείς να τις καταλάβεις καλύτερα. Επίσης είναι κάτι που μπορείς να κρατήσεις και να το ξαναδείς.
2. Σπάσε τον πάγο. Κάνε κάτι αστείο. Αν δεν θέλει ο/η σύντροφος να γελάσει, ξεκίνα το εσύ. Το γέλιο που μοιράζεται είναι απίστευτα δυνατό καθώς νευροπεπτίδια απελευθερώνονται όταν χαμογελάμε. Όταν το ζευγάρι μοιράζεται αστείες στιγμές πέφτουν οι τοίχοι κάνοντάς το πιο εύκολο για το ζευγάρι να βρει το κέντρο του.

3. Επίλυσέ το γρήγορα (αν μπορείς). Εξήγησε γιατί ήσουν θυμωμένος/η, και μίλησε σχετικά με τα συναισθήματά σου. Είναι απαραίτητο για να προχωρήσεις μπροστά και να αποφύγετε περαιτέρω καβγάδες γι’ αυτό. Κάνε το όσο πιο νωρίς γίνεται. Αν ξυπνήσεις και ακόμη αισθάνεσαι δυσφορία γι’ αυτό, τόσο που δεν θες να μιλήσεις, πες το. Αναγνώρισε το και όρισε πότε θα μπορούσατε να το συζητήσετε. Μην το αφήσεις να φουντώσει.
4. Καθάρισε το σπίτι σου. Από το ταβάνι μέχρι και το πάτωμα. Μην ζητάς τα εύσημα. Απλά κάνε το.
5. Παίξε με τα παιδιά. Στρέψε όλη σου την προσοχή στα παιδιά. Αυτό θα μπορούσε να σε βοηθήσει ώστε να ηρεμήσεις (αν το χρειάζεσαι) και να σε κάνει να αισθανθείς συναισθηματικά χρήσιμος ενώ και οι δυο σας προσπαθείτε να φτιάξετε τα πράγματα.
6. Ασκήσου και φρόντισε τον εαυτό σου. Χρειάζεται και οι δύο να διορθώσετε τη ρήξη. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με φροντίδα για τον εαυτό σας. Και αυτό ισχύει και για τις δυο πλευρές.
7. Βελτιώστε την κατάσταση μπροστά στα παιδιά. Τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας τους ενήλικες. Όταν οι ενήλικες βγαίνουν από έναν καβγά και βελτιώνουν την κατάσταση βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν ότι ακόμη και αν οι άνθρωποι μαλώνουν και καβγαδίζουν δεν σημαίνει ότι αυτές οι σχέσεις δεν μπορούν να διορθωθούν.
8. Γράψτε ένα ειλικρινές σημείωμα εκφράζοντας της αγάπη σας. Πείτε τους ότι ακόμη και μετά από έναν καβγά είστε ακόμη ο σύντροφός τους και ποτέ δεν θα σταματήσετε να τους αγαπάτε. Χρειάζεται να το ακούσουν και χρειάζεται να το υπενθυμίζετε σε κάθε περίπτωση. Θα βοηθήσει.
9. Πείτε τους ότι ακούστηκαν όσα ειπώθηκαν. Πείτε τις ακόλουθες λέξεις “Σε άκουσα”. Είναι εξαιρετικές και δυνατές. Και να τις εννοείτε όταν τις λέτε.

10. Επιβεβαιώστε τον σύντροφό σας. Βρείτε τη στιγμή να κάνετε ένα κομπλιμέντο σχετικά με κάτι που έκανε- σαν γονέας, σαν σύντροφος, σαν φίλος, σαν υπάλληλος οτιδήποτε.
11. Αποφύγετε το σεξ επανόρθωσης. Μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύκλο καβγάδων. Ίσως δημιουργήσει ένα μοτίβο κατά το οποίο οι διαμάχες λειτουργούν αφροδισιακά αφού και τα δύο παράγουν αδρεναλίνη και έξαρση.
12. Εάν θέλουν να μιλήσουν για τον καβγά- και εσείς έχετε επίσης ηρεμήσει- ακούστε. Αφήστε τον/την σύντροφο να σας πει πώς αισθάνεται.
13. Μετά από ένα επαρκές διάστημα καθίστε κάτω μαζί και ασχοληθείτε με κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να μην επαναλάβετε την κατάσταση. Καταλήξτε σε ένα συμπέρασμα. Είναι σέξι; Είναι δραματικό; Όχι. Αλλά λειτουργεί.
14. Βάλτε μουσική, κάτι που αρέσει και στους δύο. Θα σας βοηθήσει να καλύψετε τη σιωπή για λίγο.

15. Αν συνειδητοποιήσατε ότι κάνατε λάθος, πείτε το. Παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος.
16. Εάν υπάρχει κάτι που κάποιος από τους δύο ήθελε να κάνετε μαζί και δεν το έχετε ακόμη προγραμματίσει (μια εκδρομή, ένα δείπνο, διακοπές), συμφωνήστε να το κάνετε.
17. Πάρτε την ευθύνη των πραγμάτων που είπατε πάνω στο θυμό σας. Εξηγήστε ότι χάσατε την ψυχραιμία σας. Μην επιρρίπτετε ευθύνες και συζητάτε γι’ αυτό ξανά και ξανά. Ζητήστε συγγνώμη για το συγκεκριμένο ξέσπασμα και προχωρήστε.
18. Μην ανακοινώνετε τον καβγά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κακή κίνηση.
19. Προσέξτε τις αντωνυμίες που θα χρησιμοποιήσετε. Αυτό σημαίνει να πείτε “εγώ” κι όχι “εσύ” όταν συζητήσετε ξανά το θέμα. Αυτή η απλή χρήση του κατάλληλου προσώπου μπορεί να οδηγήσει έναν καβγά να καταλαγιάσει πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχει μικρότερη πιθανότητα διαφωνίας όταν κάποιος απλά εκφράζει τα συναισθήματά του. Επιπλέον, μιλώντας με αυτό τον τρόπο θα δείξετε πιο καθαρά τις προθέσεις σας και θα επιτρέψετε στον σύντροφό σας να καταλάβει ότι δεν του επιτίθεστε. Έχουμε την τάση να λέμε πράγματα του τύπου “με κάνεις έξαλλο/η” . Όταν χρησιμοποιούμε δηλώσεις με αυτό τον τρόπο κατά πάσα πιθανότητα ο σύντροφός μας δεν θα μας ακούσει.
20. Συγχωρήστε τον εαυτό σας. Όλοι κάνουμε λάθη. Γνωρίζοντας ότι έχεις κάνει ένα λάθος είναι σημαντικό. Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσετε έναν καβγά είναι να μάθετε από αυτόν.

kidot.gr