Πώς η υγρασία στην ατμόσφαιρα επηρεάζει την υγεία μας

Η υγρασία είναι η ποσότητα υδρατμών στον αέρα και μπορεί να κάνει μια ήδη ζεστή μέρα να μας μοιάζει αφόρητη προκαλώντας μεγάλη εφίδρωση που δεν εξατμίζεται από το δέρμα.

Όταν κάνει ζέστη, το σώμα μας ιδρώνει και ο αέρας εξατμίζει την υγρασία από το δέρμα μας για να μας βοηθήσει να δροσιστούμε. Αλλά ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας εμποδίζει αυτήν την πολύτιμη εξάτμιση του ιδρώτα μας.

Η θερμοκρασία που πραγματικά αισθάνεται το ανθρώπινο σώμα ονομάζεται δείκτης θερμότητας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τόσο την θερμοκρασία, όσο και την υγρασία του αέρα. Η μέτρηση του δείκτη θερμότητας είναι πώς μια ημέρα με 32°C και υγρασία 75% μοιάζει με 42°C. Οι δείκτες θερμότητας που ξεκινούν από τους 39°C σημαίνουν επικίνδυνα καυτές θερμοκρασίες για το ανθρώπινο σώμα.

Το καλοκαίρι, η υγρασία αυξάνεται, επειδή ο ζεστός αέρας έχει φυσικά περισσότερους υδρατμούς από τον κρύο. Το κλίμα κοντά σε θερμές θάλασσες (όπως η Μεσόγειος) κάνει αυτό το νερό να εξατμίζεται στον αέρα και επιδεινώνει την υγρασία. Επειδή η υψηλή υγρασία δυσκολεύει το σώμα να παραμείνει δροσερό, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους η υγρασία μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα:

Αφυδάτωση

Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση και να σας αφυδατώσει. Αφυδάτωση είναι όταν χάνετε περισσότερο νερό από αυτό που μπορεί να αναπληρώσει το σώμα σας. Δεδομένου ότι η υψηλή υγρασία (αυτό συνήθως σημαίνει πάνω από 75%) κάνει τον ιδρώτα να παραμένει στο δέρμα σας, το σώμα σας δεν μπορεί να κρυώσει αποτελεσματικά. Ως αποτέλεσμα, θα συνεχίσετε να ιδρώνετε καθώς το σώμα σας προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα να χάνετε διαρκώς περισσότερα υγρά. Χωρίς αρκετά υγρά, το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Εάν αφυδατωθείτε, μπορεί να αισθανθείτε:

 • ζάλη
 • κόπωση
 • πονοκέφαλο
 • μυϊκές κράμπες
 • ξηροστομία
 • σκουρόχρωμα ούρα και
 • μειωμένη ούρηση και εφίδρωση

Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί συνήθως να αντιμετωπίσει την ήπια αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πίνετε υγρά που αντικαθιστούν το νερό και τους ηλεκτρολύτες, όπως αθλητικά ποτά. Εάν δεν αναπληρώσετε τα υγρά σας σε συνθήκες υγρασίας, η αφυδάτωση μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή και να χρειαστείτε ιατρική φροντίδα.

Τα σημάδια ότι είστε σοβαρά αφυδατωμένοι περιλαμβάνουν:

 • απώλεια συνείδησης
 • σύγχυση
 • έλλειψη ούρησης
 • αίσθημα παλμών και
 • γρήγορη αναπνοή

Μυικές κράμπες

Καθώς η υγρασία σας κάνει να ιδρώνετε πολύ, μπορεί να χάσετε πάρα πολλούς ηλεκτρολύτες και να αρχίσουν οι κράμπες στους μύες. Οι ηλεκτρολύτες είναι ηλεκτρικά φορτισμένα μέταλλα στον ιδρώτα, που βοηθούν το σώμα να ρυθμίσει την ενυδάτωση, την μυϊκή λειτουργία, το νευρικό σύστημα και το pH του αίματος. Όταν αυτό το σύστημα υπολειτουργεί προκαλούνται μυϊκές κράμπες.

Τέτοιες κράμπες λόγω αυξημένης θερμότητας εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, τα πόδια ή την κοιλιά. Οι κράμπες είναι ιδιαίτερα συχνές εάν κάνετε σωματικές δραστηριότητες. Όπως και άλλες ασθένειες θερμότητας, η αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών είναι το πρώτο βήμα στη τη θεραπεία για τις μυϊκές κράμπες.

Κούραση

Αισθάνεστε εξαντλημένοι μετά από μια μέρα σε “κολλώδη ζέστη”; Η υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σας φέρει λήθαργο και υπνηλία. Όταν έχει ζέστη και υγρασία, το σώμα εργάζεται πολύ σκληρά για να κρυώσει. Αυτή η συνεχής προσπάθεια ρύθμισης της θερμοκρασίας καταναλώνει πολύτιμη ενέργεια.

Όταν το σώμα αυξάνει τον ιδρώτα για να κρυώσει, χάνετε επίσης πολύ νερό και ηλεκτρολύτες. Μπορεί να νιώσετε κούραση εάν αφυδατωθείτε από την απώλεια νερού. Τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών -όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο- μπορούν επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε κράμπες, ναυτία και έμετο.

Το να ξεκουράζεστε από τη ζέστη και να πίνετε άφθονο νερό και υγρά με ηλεκτρολύτες μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε.

Λιποθυμία

Όταν το σώμα θερμαίνεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, διαστέλλει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία για να βοηθήσει στην απελευθέρωση θερμότητας. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται πολύ και υπάρχει κάποια αφυδάτωση, η αρτηριακή πίεση πέφτει και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται, με αποτέλεσμα τάση λιποθυμίας.

Η λιποθυμία λόγω ζέστης περιλαμβάνει επίσης επεισόδια ζάλης ή ζάλης. Συμβαίνει συνήθως όταν κάποιος αφυδατώνεται ή δεν έχει εγκλιματιστεί σε υγρά περιβάλλοντα. Η λιποθυμία είναι συχνή κατά τη διάρκεια σωματικής καταπόνησης στη ζέστη, ειδικά μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή ξαφνική ορθοστασία μετά από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Εάν λιποθυμήσετε σε ζεστές και υγρές θερμοκρασίες, ενυδατωθείτε καλά και ξεκουραστείτε σε δροσερό μέρος.

Θερμική εξάντληση

Δεδομένου ότι η υγρασία μπορεί να κάνει τις υψηλές θερμοκρασίες να αισθάνονται χειρότερες, οι παρατεταμένες περίοδοι ζέστης και η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσουν σε θερμική εξάντληση. Η θερμική εξάντληση είναι όταν το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και αρχίζει να υπερθερμαίνεται. Τα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν:

 • υπερβολική εφίδρωση
 • ζάλη
 • αδυναμία
 • πονοκέφαλο
 • ναυτία και
 • αυξημένο καρδιακό ρυθμό

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, η πολυήμερη παραμονή σε ζεστό και υγρό περιβάλλον και η έντονη σωματική δραστηριότητα είναι κοινές αιτίες θερμικής εξάντλησης. Η θερμική εξάντληση είναι συχνά μια ήπια ασθένεια που σχετίζεται με τη θερμότητα και μπορεί να αντιμετωπιστεί μεταβαίνοντας σε ψυχρότερο περιβάλλον και αναπληρώνοντας υγρά και ηλεκτρολύτες. Αλλά εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν και αρχίσετε να κάνετε εμετό, η θερμική εξάντληση μπορεί να γίνει θερμοπληξία.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που συμβαίνει όταν η εφίδρωση αποτυγχάνει να δροσίσει το σώμα. Ως αποτέλεσμα, αυτό χάνει τον έλεγχο της ρύθμισης της θερμοκρασίας και η θερμοκρασία του πυρήνα του αυξάνεται γρήγορα.

Μια θερμοκρασία σώματος πάνω από 39°C είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι θερμοπληξίας. Αλλά χρειάζονται μόλις 10-15 λεπτά για να ανέβει η θερμοκρασία του σώματός σας στους 41°C και ακόμα παραπάνω. Σε τέτοια επίπεδα εσωτερικής θερμοκρασίας, το σώμα τα όργανά σας μπορεί να αρχίσουν να καταστρέφονται και να αποτυγχάνουν.

Η θερμοπληξία μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν λάβετε άμεση ιατρική βοήθεια! Η θερμική ασθένεια μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης και επιληπτικές κρίσεις.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:

 • σύγχυση
 • μπερδεμένη ομιλία
 • υπερβολική εφίδρωση
 • ζεστό και ξηρό δέρμα
 • ναυτία
 • έμετο και
 • χαμηλή αρτηριακή πίεση

ΠΡΟΣΟΧΗ: Καλέστε άμεσα το 166 ή να αναζητάτε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν κάποιος έχει σημάδια θερμοπληξίας.

Θερμικό εξάνθημα

Όταν έχει ζέστη και υγρασία, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Θερμικό εξάνθημα συμβαίνει όταν οι ιδρωτοποιοί πόροι και αδένες φράσσονται λόγω του υπερβολικού ιδρώτα. Ο ιδρώτας μπορεί να παγιδευτεί κάτω από το δέρμα, όταν συνεχίζετε να ιδρώνετε σε συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Ο παγιδευμένος ιδρώτας φράζει τους σχετικούς αγωγούς και προκαλεί φλεγμονή που οδηγεί σε δερματικό εξάνθημα. Τα συμπτώματα του εξανθήματος λόγω θερμότητας μπορεί να ποικίλλουν, αλλά το εξάνθημα συνήθως μοιάζει με μικρές ομάδες από μικροσκοπικές φουσκάλες ή κόκκινα εξογκώματα, συνήθως με φαγούρα ή τσούξιμο.

Το θερμικό εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές όπου το δέρμα κάνει πτυχές ή υπάρχει άμεση τριβή, όπως ο λαιμός, η βουβωνική χώρα, οι μασχάλες, το στήθος και ο αγκώνας. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε εξάνθημα λόγω θερμότητας εκεί όπου τα ρούχα αγγίζουν το δέρμα.

Το εξάνθημα από τη θερμότητα είναι πιο συχνό στα παιδιά (ειδικά σε μωρά). Οι ενήλικες μπορεί επίσης να εμφανίσουν εξάνθημα λόγω θερμότητας, ειδικά αν ζουν σε ζεστό, υγρό κλίμα. Η μείωση της εφίδρωσης, η διατήρηση της ξηρότητας του δέρματος και η απομάκρυνση από τη ζέστη μπορούν συνήθως να θεραπεύσουν το εξάνθημα λόγω θερμότητας. Εάν αυτό δεν υποχωρήσει από μόνο του, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό για κορτικοστεροειδή ή αντιβιοτικά.

Πηγή: onmed.gr