Ποντικονήσι, ο λιλιπούτειος επίγειος παράδεισος με θέα που μαγεύει

 Αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας και ένα από τα πιο δημοφιλή της αξιοθέατα και δεν είναι άλλο από το θρυλικό Ποντικονήσι, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου.

Το στολίδι αυτό της Κέρκυρας, μπορεί κανείς να το θαυμάσει κυρίως από μακριά, αφού το νησάκι αποτελεί έναν πραγματικό φυσικό μουσείο και προστατεύεται αυστηρά. Γι’ αυτό το λόγο η επίσκεψη στο Ποντικονήσι είναι απαγορευτική για λόγους προστασίας, ώστε να μην ποδοπατηθεί από τους επισκέπτες και καταστραφεί η σπάνια ομορφιά του.

Στο νησάκι δεσπόζει η Εκκλησία η οποία είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, τότε μόνο το νησάκι μπορεί να υποδεχτεί τους επισκέπτες του, καθώς για θρησκευτικούς λόγους επιτρέπεται η επίσκεψη στο νησί.

Ωστόσο για προσκύνημα και τις υπόλοιπες μέρες επιτρέπεται μόνον η στιγμιαία επίσκεψη και η άμεση αναχώρηση από το βράχο και μάλιστα μόνο σε ορισμένα σημεία του, κάτω από την επίβλεψη υπευθύνων φυλάκων.

Το Ποντικονήσι είναι ένα καταπράσινο νησάκι με ψηλά κυπαρίσσια και άλλα φυτά σπάνιου κάλλους και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματός του. Σύμφωνα με έναν μύθο, το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα που τον έφερε στο νησί των Φαιάκων.

Ο μύθος

Σύμφωνα με τον μύθο κατά τη διάρκεια της τρομερής καταιγίδας, ο Οδυσσέας ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού και ο θεός Ποσειδώνας μετέτρεψε το καράβι του σε αυτό τον καταπράσινο βράχο και έτσι του έδωσε το όνομά του. Η άλλη και πιο πιθανή εκδοχή είναι το νησί να ονομάστηκε έτσι λόγω του σχήματός του αφού αν το δει κανείς από ψηλά μοιάζει με ένα μικρό ζωάκι.

Μπορεί η επίσκεψη στο Ποντικονήσι να απαγορεύεται για λόγους προστασίας του νησιού αλλά πολύ κοντά υπάρχει ένα άλλο πολύ σημαντικό αξιοθέατο το οποίο είναι μόλις λίγα μέτρα μακριά και μπορείτε να το επισκεφτείτε.

Πρόκειται για την Παναγία των Βλαχερνών, είναι ένα από τα πιο γνωστά σημεία της πόλης το οποίο βρίσκεται στο νησάκι της Βλαχέρνας που ενώνεται με την ξηρά με μια μικρή πεζογέφυρα. Σε αυτή την πεζογέφυρα θα βρείτε δεμένα μικρά καΐκια και βάρκες που μπορούν να σας μεταφέρουν.

Η καλύτερη θέα για να δείτε το Ποντικονήσι είναι από το Κανόνι. Θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική θέα με τη θάλασσα μπροστά,  τη γραφική Παναγία Βλαχερνών και στο βάθος το Ποντικονήσι.

Ξεχωριστή γίνεται η εμπειρία όταν προσγειώνονται τα αεροσκάφη στον αεροδιάδρομο που είναι πολύ κοντά. Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα, σίγουρα η θέα θα σας ανταμείψει.

 

Πηγή: kritipress.gr