Πιο μαλακός με το Τσίπρα ο Ερντογάν αλλά επιμένει στις απόψεις του

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που είμαι και πάλι εδώ σε αυτό το κτίριο που μου είναι οικείο, είπε ο Ερντογάν. Θύμισε ότι κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του είχε συναντήσεις με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Εγω έχω τώρα την τιμή να κάνω την δεύτερη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όπως είπα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει η Τουρκία και η Ελλάδα να πιστέψουν ότι πρεπει να εστιάσουν στο γεμάτο ποτήρι. Και να παραμερίσουν το κενό του ποτηριου. Να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας σε αυτή την αντίληψη. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν κοινά. Αρκεί να παραμερίσουμε όσους ε΄χουν ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως χώρα ποτέ δεν εποφθλαμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Ειμαστε δυο λαοί που ζήσαμε κοντά ο ένας στον άλλο. Εχυμε όμως ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Ευχομαι και λεω να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που εγιναν στο παρελθον. θεωρω οτι τα σφάλματα που έγιναν είναι κομμάτι της ιστορίας. Πράγματα πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια. Γι αυτό νομίζω τι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Για να εξασφαλίσουμε τα γερά θεμέλια. Αν μπορούμε να συμφωνήσουμε με βάση αρχές κοινής λογικής. Να έχουμε κοινή ρητορεία. Εγω σε αυτή μας την συνάντηση μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες αλλά είμαι και εκπροσωπος του τουρκικού λαού και στέλνω την ευγνωμοσύνη μου στον ελληνικό λαό.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι σκοπός της πρόκλησης είναι να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός θα είναι και ο δικός σας σκοπός και ως μηχανικός που είμαι τις γέφρες ξέρω οτι τις χτίζουμε σε στέρεα θεμέλια. Μίλησε για σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες το διεθνές δίκαιο και την εφαδική ακεραιότητα.

Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό τότε η επίσκεψή σας δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα μπορούσε να ανοίξει ένα νεο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι περα απο τις διαφορές πρέπει να ψάχνουμε συγκλίσεις.

madata.gr