ΠΕΔ Κρήτης: Τοποθέτηση Γιάννη Κουράκη κατά την παρουσίαση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης στο ξενοδοχείο «TUI MAGIC LIFE Candia Maris» όπου ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος παρουσίασε το αναπτυξιακό προγράμματος της αυτοδιοίκησης « Αντώνης Τρίτσης» .
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αναλυτικά οι άξονες καθώς και οι διαδικασίες ένταξης έργων στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ενώ υπήρξε και ενημέρωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού μας από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τους παριστάμενους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης έκανε την εξής τοποθέτηση:
« Κύριε Υπουργέ,
Σας καλωσορίζω στην Κρήτη και σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στην κοινή πρόσκληση της ΠΕΔ Κρήτης και της ΕΕΤΑΑ για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής ημερίδας στο Ηράκλειο.
Εισαγωγικά επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω αλλά και να συγχαρώ δημόσια τους Δήμους και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ της Κρήτης για την ανταπόκρισή τους την περίοδο της πανδημίας σε ένα πολυδιάστατο έργο σε πρωτόγνωρες συνθήκες.
Με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την τήρηση των μέτρων, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, την συνεργασία με άλλες αρχές, έδωσαν την δική τους μάχη και βγήκαν νικητές, παρά την σημαντική υστέρηση των εσόδων τους και την έλλειψη προσωπικού.

Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, μεγάλης κλίμακας, με αρκετούς και άμεσα διαθέσιμους πόρους που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει σε αλληλεπίδραση με τις δομικές συνιστώσες για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας.
Οι άξονες κατανομής των έργων επιδιώκουν να καλύψουν το τρίπτυχο Ανάπτυξη- Κοινωνική Συνοχή- Ποιότητα Ζωής και δίνουν το στίγμα της περιβαλλοντικής λογικής και της βιώσιμης ανάπτυξης, που πρέπει να διαπερνά όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις.
Η προσέγγιση αυτή επιβάλλει να σταθούμε σε βάθος στα ζητήματα της εφαρμογής που συνδέονται με τις διαδικασίες σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των έργων.
Η ταχύτητα, η ευελιξία και η απλοποίηση των διαδικασιών αποτελούν προαπαιτούμενα για την ένταξη, εμπρόθεσμη και ποιοτική ολοκλήρωση των έργων.
Το ύψος των 2, 5 δις του προϋπολογισμού και το σύνολο των πολυάριθμων έργων που προβλέπεται να εκτελεσθούν σε όλη τη χώρα είναι ένα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα.
Αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση που ενέχει όμως τον κίνδυνο να μην απορροφηθούν οι πόροι στον επιθυμητό βαθμό.
Η γραφειοκρατία του συστήματος και η αδράνεια της Διοίκησης είναι συνηθισμένα φαινόμενα που στην πράξη έχουν στο παρελθόν υποβαθμίσει και απαξιώσει σημαντικές κεντρικές επιλογές.
Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τόσο σε οργανωτικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο
Επίσης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι, η υφιστάμενη δομή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνοδεύεται από έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού και ιδιαίτερα στους μικρότερους Δήμους. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η πολυπλοκότητα των αναγκών και των απαιτήσεων σε όλα τα στάδια, από τη σύνταξη μελετών μέχρι και την παραλαβή του έργου.
Κύριε Υπουργέ,
Ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να αναμετρηθούμε αλλά για να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε συνέργειες με την επιδίωξή, να αποτελέσει το πρόγραμμα που φέρει το όνομα του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, την απαρχή μιας νέας πραγματικότητας και το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής συνεργασίας.
Μιας συνεργασίας που θα προσφέρει στον τόπο τις κατάλληλες υποδομές και θα στηρίξει μια ισορροπημένη ανάπτυξη στην Κρήτη, δίκαια κατανεμημένη χωρικά και κοινωνικά.
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση… για μια βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη που πρέπει να δώσει διεξόδους και λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που επεφύλαξε η πανδημία στους πιο νευραλγικούς τομείς της της τοπικής οικονομίας και να δημιουργήσει μια νέα αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης.
Ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να αποτελέσουν βασικούς τομείς του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα έχει συλλογικό χαρακτήρα και θα ωθήσει ΜΠΡΟΣΤΑ χωρίς αποκλεισμούς εργαζομενους, επιχειρήσεις και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ΠΕΔ Κρήτης έχει καταγράψει και ιεραρχήσει ένα σύνολο ενεργειών και προαπαιτούμενων τα οποία και σας έχουμε γνωστοποιήσει σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης των ΟΤΑ και προσαρμογής τους στις νέες ανάγκες του διοικείν και επιχειρείν με κοινωνικό πρόσημο.
Προϋπόθεση για όλα αυτά αποτελεί η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Σήμερα που οι Οικονομίες σχοινοβατούν ανάμεσα στην προστασία της υγείας και το άνοιγμα της πραγματικής οικονομίας, οι επιπτώσεις με βαθιά ύφεση, μείωση εισοδημάτων και ανεργία, αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο του Δημοσίου που πρέπει να κινηθεί σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους ΟΤΑ για να ενεργοποιήσει την ανασυγκρότηση και των τοπικών οικονομιών.
Όπως γνωρίζετε οι ΟΤΑ αποτελούν τους μεγαλύτερους Οργανισμούς της χώρας στην παροχή κοινωνικών Υπηρεσιών και από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε προσωπικό και κύκλο εργασιών.
Χαριτολογώντας θα έλεγα με όρους ταχύτητας ότι η Αυτοδιοίκηση είναι μια Ferrari που κινείται όμως με συμβατικά ελαστικά.
Πριν ολοκληρώσω την σύντομη παρέμβασή μου με την παράθεση σε τίτλους των επεξεργασμένων προτάσεων της ΠΕΔ Κρήτης θέλω να αναφερθώ στο διαχρονικό αίτημα της Κρήτης- που δεν είναι άλλο από την επιτάχυνση κατασκευής του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Που θα ξεκινάει από τη ΣΗΤΕΙΑ και θα καταλήγει στο ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΙΣΑΜΟΥ.
Είναι μια επενδυτική χειρονομία που μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προσφέροντας ασφάλεια, ταχύτητα και ποιότητα στο μεταφορικό έργο του νησιού μας και παράλληλα θα συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζω τώρα με τις προτάσεις της ΠΕΔ για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα :
• Πρώτον, στην άμεση ενίσχυση των ΟΤΑ με εξειδικευμένο τεχνικό και γενικότερα επιστημονικό προσωπικό για την απόκτηση της κατάλληλης διοικητικής, τεχνικής ικανότητας και διαχειριστικής επάρκειας.
• Δεύτερον, στην ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη για την μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας, και την αποτελεσματική στήριξη και συνεργασία με τους ΟΤΑ της Κρήτης
• Τρίτον, στην έγκριση έκτακτων χρηματοδοτικών ροών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στους ΟΤΑ της Κρήτης που έχουν πληγεί καθώς λόγω της διάρθρωσης της οικονομίας στο νησί μας, οι πιέσεις είναι εντονότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια.
• Τέταρτον , είναι αναγκαίο να επισπευσθεί ο επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού και κατανομής των ΚΑΠ με κριτήρια που θα αποκαθιστούν αδικίες
• Πέμπτο, καταγραφή και απόδοση στους ΟΤΑ των παρακρατηθέντων πόρων
• Έκτο, να δοθεί νέα παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή και εξόφληση υποχρεώσεων σε βάρος τους, από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ) .
• Έβδομο, Τροποποίηση του Ν. 4412/16. Προκειμένου να εκσυγχρονιστεί κα να απλοποιηθεί η νομοθεσία και το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
Φυσικά με βασική αρχή τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια.

Η ΠΕΔ Κρήτης προτείνει να ξεκινήσει ένας δομημένος και ουσιαστικός διάλογος που με χρονοδιάγραμμα και επιμέρους ενότητες που θα καταλήξει σε ένα αξιόπιστο Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε ως ΠΕΔ Κρήτης, με θέσεις, προτάσεις και καινοτόμες ιδέες στο διάλογο αυτό.
ΚΥΡΙΕ Υπουργέ,
Πρέπει να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια δημιουργική και δυναμική σχέση συνεργασίας και αλληλοτροφοδότησης.
Και όπως έλεγε και ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης:
« Δεν υπάρχουν ιδέες.
Υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες και αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει»
Σας Ευχαριστώ.»

typoskritis.gr