Πανελλαδικές 2019: Την Παρασκευή οι βαθμολογίες – Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Την Παρασκευή περιμένουν με ανυπομονησία οι υποψήφιοι για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων 2019.

Κάθε υποψήφιος θα μπορεί με τον κωδικό του να δει όλα τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα, την Παρασκευή. Επιπλέον, θα μπορεί να ενημερωθεί για τα μόριά του και μέσω της σχετικής ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του κωδικό.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Στις ανθρωπιστικές σπουδές

Στις ανθρωπιστικές σπουδές, οι βάσεις 2019 αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, Γιάννη Βαφειαδάκη. Όπως εκτίμησε, οι βάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο θα είναι σταθερές λόγω της ευκολίας των θεμάτων, σε σύγκριση με τα άλλα πεδία. Ορισμένες σχολές μπορεί να κινηθούν ανοδικά, ωστόσο, οι περισσότερες θα μείνουν στα περυσινά επίπεδα με μικρές αποκλίσεις.

Στις θετικές επιστήμες

Ωστόσο, στις θετικές επιστήμες τα πράγματα θα είναι διαφορετικά,καθώς τα θέματα της Φυσικής ήταν αρκετά δύσκολα. Η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι σημαντική και όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, υπάρχει πιθανότητα οι βάσεις σε Πολυτεχνικές Σχολές να μην ξεπερνά τα 18.000 μόρια. «Φέτος δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια, ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση όταν θα έχουμε και τα βαθμολογικά στοιχεία, δεν έχουμε για τη Χημεία», πρόσθεσε.

Στις επιστήμες Υγείας

Αντίστοιχα στο δεύτερο πεδίο στις επιστήμες Υγείας και τις πολυπόθητες ιατρικές σχολές, αναμένεται να υπάρξει πτώση των βάσεων. Μπορεί η Βιολογία να έχει μεγαλύτερο συντελεστή, ωστόσο, οι βαθμολογίες στη Χημεία αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο. «Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, θα σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 19.000 μορίων της Ιατρικής της Αθήνας, ενώ ανάλογη θα είναι και η πτώση στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές», επισήμανε.

Στο οικονομικό πεδίο

Στο οικονομικό πεδίο, τα Μαθηματικά είναι αυτά που θα καθορίσουν τις βάσεις 2019. «Εδώ λοιπόν αναμένουμε επίσης μια πτώση των βάσεων η οποία είναι συνδυαστική, θα λάβει χώρα δηλαδή και λόγω των θεμάτων σε κάποια μαθήματα αλλά και λόγω της αύξησης των εισακτέων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.

Στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, οι  στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων από την Περιφέρεια. Οπως εξηγεί, ένα παιδί από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη έχει επιλογές, ενώ ένα παιδί από την Περιφέρεια πρέπει να σπουδάσει εκτός σπιτιού. Δηλαδή, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, μια τέτοια σχολή είναι μονόδρομος.

madata.gr