Παγκόσμια ημέρα για τον Αυτισμό

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού η σημερινή, όπως καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 2 Απριλίου το 2007 με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τα εκατομμύρια ανθρώπους που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία και αφορά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην εκπομπή ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ μίλησε ο Αθανάσιος Καμούτσης, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, για το τι είναι αυτισμός, επισημαίνοντας ότι «κάθε παιδί ένας αυτισμός κάθε αυτισμός ένα παιδί». Ο κ. Καμούτσης τόνισε ότι ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της κοινωνικής διάκρισης σε σχέση με τα αυτιστικά άτομα.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών φορέων και οργανώσεων, και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Α’ Εφορία Αρχαιοτήτων, θα φωτίσουν και φέτος την Πύλη του Αδριανού στο μπλε χρώμα, όπως η Autism Europe εφαρμόζει. Επίσης θα φωτιστούν με μπλε χρώμα η Ζωσιμαία Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη στα Ιωάννινα και το Δημαρχείο Ζίτσας.

Η ΕΕΠΑΑ επέλεξε για το 2018, να διοργανώσει Ημερίδα για τον Αυτισμό, ανοιχτή και προσιτή σε όλους με ελεύθερη είσοδο, με στόχο την συμμετοχή εκτός των Ειδικών, των Οικογενειών αλλά και των ίδιων των Ατόμων με Αυτισμό. Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΕΡΜΗΣ», Ακαδημίας 7, στον 6ο όροφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, 16:00-20:00 την Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018.

Παράλληλα στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί γιορτή για την φωταγώγηση της Ζωσιμαίας Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης και του Δημαρχείου Ζίτσας με συμμετοχή Ειδικών, οικογενειών, Επισήμων και απλών πολιτών. Παράλληλα στον προαύλιο χώρο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί από νωρίς το απόγευμα Πασχαλινό Bazaar.

ert