Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ανηλεώς το Azovstal στη Μαριούπολη – Άμαχοι παγιδευμένοι κάτω από ερείπια

Η  Μαριούπολη  βομβαρδίζεται ανελέητα από τα ρωσικά στρατεύματα. Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο υποδιοικητής Svyatoslav Palamar από το τάγμα του Αζόφ μιλώντας στο BBC ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συνεχώς το εργοστάσιο. 

«Όλα τα κτίρια στο Αζοφστάλ έχουν πρακτικά καταστραφεί. Ρίχνουν βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες και προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στις αποθήκες. Μερικοί άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παλαμάρ.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι άμαχοι βρίσκονταν σε άλλες τοποθεσίες μακριά από τους μαχητές. «Βρίσκονται σε υπόγεια όπου στο καθένα έχουν βρει καταφύγιο 80-100 άτομα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι είναι συνολικά οι άμαχοι, καθώς ορισμένα κτίρια είχαν καταστραφεί και οι μαχητές δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά λόγω των βομβαρδισμών», επισήμανε.

Οι είσοδοι σε ορισμένες από τις αποθήκες έχουν «μπλοκαριστεί» από βαριές πλάκες από σκυρόδεμα που μόνο βαριά μηχανήματα μπορούν να μετακινήσουν, επισήμανε.

«Διατηρούμε επαφή με τους πολίτες που μένουν σε μέρη που μπορούμε να φτάσουμε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά εκεί μόλις τριών μηνών», είπε.

Ο αναπληρωτής Διοικητής του Συντάγματος Αζόφ ανέφερε στο Radio Liberty:

«Ήταν το αυτοσχέδιο νοσοκομείο μας… Βαριές βόμβες πέφτουν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, και τώρα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια… Το Azovstal βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Βγάζουμε κόσμο από τα ερείπια».

Ο Παλαμάρ απηύθυνε έκκληση για ασφαλή διέλευση αμάχων από το χαλυβουργείο και ζήτησε από μια τρίτη χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό να ενεργήσει ως εγγυητής για την ασφάλειά τους.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη περάσει πολλά, μέσα από εγκλήματα πολέμου. Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους και είναι φοβισμένοι», συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν τίθεται θέμα παράδοσης των όπλων στους Ρώσους. 

«Όσο για την παράδοση με αντάλλαγμα την ασφαλή διέξοδο για τους αμάχους, ελπίζω να ξέρουμε όλοι με ποιον έχουμε να κάνουμε. Γνωρίζουμε σίγουρα ότι όλες οι εγγυήσεις, όλες οι δηλώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν αξίζουν τίποτα».

Σημειώνεται ότι χθες, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντολιάκ, κατηγόρησε χθες τους παγκόσμιους ηγέτες ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους» προσθέτοντας ότι «ο κόσμος παρακολουθεί τη δολοφονία παιδιών στο διαδίκτυο και μένει σιωπηλός».

Με ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram λίγο μετά τις 17.30 (ώρα Κιέβου) το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης έκανε γνωστό ότι συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του εργοστασίου Azovstal, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, φέρεται να ακύρωσε την επίθεση στη χαλυβουργία, ζητώντας ωστόσο να αποκλειστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε «να μην περνάει μύγα».

 «Η κατάσταση είναι δύσκολη, η κατάσταση είναι κακή. Δεν έχει αλλάξει από χθες», είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην πολιορκία της Μαριούπολης.

 Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κάνει λόγο για κατάληψη της Μαριούπολης, ωστόσο το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA αναφέρει ότι η αντίσταση στο εργοστάσιο Azovstal συνεχίζεται. Παραδέχεται, πάντως, ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Μπάιντεν: Καμία ένδειξη ότι η Μαριούπολη έχει πέσει ολοκληρωτικά
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι «απελευθέρωσε» τη Μαριούπολη, αν και εκατοντάδες Ουκρανοί μαχητές παραμένουν κρυμμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.

Ωστόσο, στην ενημέρωση που πραγματοποίησε από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τον εάν τελικά ο Πούτιν ελέγχει την πόλη.

 «Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η Μαριούπολη έχει πέσει εντελώς», είπε ο Μπάιντεν. Ο ίδιος ζήτησε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χαλυβουργία και άλλες περιοχές της πόλης. «Αυτό θα έκανε οποιοσδήποτε αρχηγός κράτους σε μια τέτοια περίσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

madata.gr