Οδηγίες για τα ανασφάλιστα οχήματα. Δείτε αν το όχημά σας είναι ασφαλισμένο

Οδηγίες προς τους πολίτες παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενόψει νέων ελέγχων για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Ο οδηγός συντάχθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, και της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, η οποία έχει αυξημένη κοινωνική σημασία, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 06.06.2017, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και επέφερε ένα απτό αποτέλεσμα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα. Συνεπώς, χάρη στη νέα αυτή δράση, ο δημόσιος κίνδυνος από την κυκλοφορία στους δρόμους ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων οχημάτων, μειώθηκε δραστικά.

Ταυτόχρονα όμως, η ηλεκτρονική διασταύρωση κατέδειξε και μια σειρά αστοχιών που οφείλονται, τόσο σε εσωτερικές διοικητικές αδυναμίες -που ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν–, όσο και στην κακή ενημέρωση ή αμέλεια των πολιτών.

Ένα μήνα μετά την έκδοση του συγκεκριμένου Πληροφοριακού Οδηγού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει την δεύτερη μεγάλη ηλεκτρονική διασταύρωση, σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Κάθε χρόνο θα γίνονται τουλάχιστον δυο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε ημερομηνίες που επίσης δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

Τι αφορούν οι οδηγίες για τα ανασφάλιστα οχήματα

Οι οδηγίες αφορούν τα οχήματα που είναι σε ακινησία, την οριστική διαγραφή από το Μητρώο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την μεταβίβαση οχήματος, την κλοπή οχήματος, την ανακύκλωση οχήματος, την μετεγκατάσταση του ιδιοκτήτη στο εξωτερικό, την εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, κ.α.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα οχήματα που εμφανίζονται στο όνομά τους, από το site της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Πηγαίνετε στην κατηγορία: Υπηρεσίες για Πολίτες και στη συνέχεια πατάτε την επιλογή: Τέλη Κυκλοφορίας. Μπαίνετε στη σελίδα: Τέλη Κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet. Επιλέγετε: Είσοδος στην Εφαρμογή , συνδέεστε με τους προσωπικούς τους κωδικούς. Από τον εμφανιζόμενο πίνακα: Κατάσταση οχημάτων και ειδοποιήσεις τελών κυκλοφορίας, επιλέγετε Κατάσταση Οχημάτων.

Που μπορείτε να δείτε αν το όχημά σας είναι ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο

Το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, το οποίο συγκεντρώνει σύμφωνα με το νόμο τα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα μας, έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική εφαρμογή www.hic.gr που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγξουν άμεσα και εύκολα αν το όχημά τους είναι ασφαλισμένο.

Μέσω αυτής της εφαρμογής www.hic.gr οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν εάν εμφανίζονται ασφαλισμένοι και να προβούν έγκαιρα σε διορθώσεις τυχόν λαθών στα στοιχεία τους, επικοινωνώντας με την ασφαλιστική τους εταιρία.

madata.gr